Home

Achtergrond 188 x bekeken

Bedrijfsleven België weer boos op kroonprins

De Belgische kroonprins Filip heeft opnieuw de top van het Belgische bedrijfsleven tegen zich in het harnas gejaagd.

Hij kwam niet opdagen voor een borrel met de belangrijkste Vlaamse ondernemers, maar ging op datzelfde moment wel naar een receptie van Indiase bedrijven.

"Onbegrijpelijk. De prins deelt een kaakslag uit'', zeggen de ondernemers donderdag in de Vlaamse krant Het Laatste Nieuws. Op de receptie twee weken geleden bij het Wereld Economisch Forum in Davos was de top van het Belgische bedrijfsleven ruim vertegenwoordigd. Ook de Vlaamse minister-president Kris Peeters was er.

"Er werd met het glas gedraaid, gewacht, gezucht en op horloges gekeken, maar er gebeurde niks. Het was beschamend'', zegt één van de aanwezige zakenlieden. "Nog één dag zal hij van belang zijn, wanneer hij koning wordt. Daarna zal het land geregeerd worden, met of zonder hem'', zegt een ander.

Filip maakte eerder een slechte beurt bij het bedrijfsleven toen hij een sta-in-de-weg bleek tijdens een handelsmissie in Zuid-Afrika. Toen daarop kritiek kwam, liet de prins weten op zijn 46e geen adviseurs meer nodig te hebben.

De Belgische oud-premier Wilfried Martens pleitte er onlangs voor dat Filip een "politieke raadgever'' krijgt, die hem behoedt voor het doen van politiek gevoelige uitspraken. De premier van België moet daarmee ook ministerieel verantwoordelijk worden voor uitspraken van de prins, vindt Martens.

Filip raakte eerder in opspraak door kritiek op de extreemrechtse en Vlaams-nationalistische partij Vlaams Belang. Ook zijn berisping dit jaar van twee Vlaamse hoofdredacteuren tijdens een nieuwjaarsreceptie leidde tot boze reacties. Filip las toen de twee hoofdredacteuren, wier media kritisch hadden bericht over het handelsbezoek aan Zuid-Afrika, serieus de les. "U moet ontzag en respect voor mij hebben, want ik ben de volgende koning'', zei de prins tegen de hoofdredacteur van de VRT.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.