Home

Achtergrond

Balkenende op de bres voor klimaatbeleid

Wat de mens heeft aangericht, kan de mens ook weer rechtzetten.

Met die woorden wierp premier Jan Peter Balkenende zich vandaag op als pleitbezorger van (internationaal) klimaatbeleid. Hij verwees naar de mondiale afspraken over het terugdringen van de cfk-gassen uit spuitbussen en koelkasten, waardoor het gat in de ozonlaag kleiner is geworden.

Balkenende ontving in Den Haag het rapport De Staat van het Klimaat 2007, het jaar dat de opwarming van de aarde volgens de opstellers een zeer belangrijk onderwerp was.

Nieuwe internationale afspraken tegen een verdere temperatuurstijging zijn in de maak. Zo'n nieuw klimaatverdrag vraagt om samenwerking, benadrukte hij. Als Nederland geheel klimaatneutraal zou worden, zou dat een half procent schelen in de mondiale uitstoot van broeikasgassen. "Stel dat de Europese Unie klimaatneutraal zou worden. Dan scheelt het 15 procent.''

Balkenende verdedigde het kabinetsbeleid tegen kritiek van onderzoeksinstellingen MNP en ECN, die in het rapport staat, dat de ambities te hoog gegrepen zijn.

Volgende week woensdag debatteert de Tweede Kamer over de Europese klimaat- en energievoorstellen. Een grote groep maatschappelijke organisaties lanceert dan een campagne voor een Klimaatwet en tegen de huidige vrijblijvende afspraken, teneinde de CO2-uitstoot met minstens 3 procent wettelijk vast te leggen.

Het is de bedoeling dat tientallen vrijwilligers op het Plein voor het Kamergebouw een meterslange dijk van zandzakken bouwen. Een aantal prominenten, zoals de zangeres Stevie Ann, maakt zijn opwachting om een bres in de dijk te dichten, liet Milieudefensie als een van de organisatoren weten.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.