Home

Achtergrond

'Avebe voorbereid op toekomst zonder EU-steun'

Avebe heeft er alle vertrouwen in dat het concern ook zonder Europese steun blijft bestaan.

"Avebe is al langer bezig zich voor te bereiden op de situatie dat er geen Europese steun meer is", zegt woordvoerder Johan Russchen. "We vertrouwen er op dat we daarin slagen."

Landbouwminister Gerda Verburg stuurde eergisteren een rapport van het onderzoeksinstituut LEI naar de Tweede kamer. Het LEI heeft bekeken welke gevolgen de ontkoppeling van de steun en het wegvallen van exportbevorderende maatregelen heeft voor de aardappelzetmeelsector.

Als de graanprijzen jarenlang laag blijven, en daarmee ook de prijs voor zetmeelaardappelen, zullen telers de teelt vaarwel zeggen. Dit is een grotere bedreiging voor Avebe dan voor de telers, schrijft het LEI in het rapport.

Avebe moet de teelt aantrekkelijk houden, stelt het LEI. Dan is behoud van productie mogelijk. Als dat niet lukt kan dat zelfs leiden tot het einde van Avebe.

Volgens Russchen bereidt Avebe zich voor op een toekomst zonder Europese steun. "In 2005 hebben we in ons nieuwe beleidsplan de nadruk gelegd op innovatie en kostenverlaging. We zijn realistisch genoeg om te begrijpen dat de EU-steun er op termijn af gaat. Onze oproep aan de beleidsmakers is om de veranderingen gefaseerd door te voeren."

Avebe is op de goede weg, stelt Russchen. "Het afgelopen boekjaar hebben we het hoogste nettoresultaat uit onze geschiedenis geboekt. We hebben een dividend uitgekeerd van 10 miljoen euro aan de leden. Onze inspanningen blijven erop gericht dat telers aardappelen blijven telen."

Een goede aardappelprijs is niet alleen goed voor de telers. Russchen: "Als telers hun quotum zoveel mogelijk volleveren, kunnen onze fabrieken efficiënt draaien. Dat houdt onze kostprijs laag."

Of registreer je om te kunnen reageren.