Home

Achtergrond

Areel trostomaten en komkommers dalen fors in België

Het areaal trostomaten van leden van de Mechelse veilingen daalt dit jaar opnieuw fors. Op basis van de jaarlijkse areaalenquêtes onder Belgische telers verwacht de marktpartij een teruggang van de trostomatenteelt van 15 procent.

In vergelijking met 2006 is de daling zelfs 28 procent. De Belgen verwachten daarmee dat de totale tomatenproductie afneemt met 5 procent. Er zullen in 2008 tien procent minder telers zijn die tomaten verbouwen voor de veilingpartij. Daarbij blijft het areaal losse tomaten redelijk overeind. De verschuiving bij de trostomatenteelt op de Mechelse veilingen zorgt voor een verhouding van 70:30 bij los en tros. In Nederland is de teelt van trostomaten veel groter.

Opvallend is verder de daling van teeltoppervlakte bij komkommers. Na de stijging van vorig jaar daalt het oppervlak dit jaar 16 procent. De daling vindt plaats in alle teeltcombinaties komkommers.

De telers van de Mechelse veiling plannen een gelijke productie van sla en slasoorten. De daling van de teelt klassieke kropsla zet niet door. Van de speciale soorten wordt een daling van 3 procent verwacht.

Voor de twee belangrijkste vollegrondsgroenten: prei en bloemkool wordt verwacht de Mechelse veilingen dat de aanvoer op peil blijft. Het areaal broccoli neemt toe met 9 procent, voor spruitkool, rode en witte kool verwachten Belgische telers een daling. Het areaal asperges stijgt met 5 procent. Verder zal 3 procent minder witlofwortels worden gezaaid, is de verwachting.

Of registreer je om te kunnen reageren.