Home

Achtergrond 471 x bekeken

Areaal witlof neemt af

De arealen witlof in Nederland en België, en in mindere mate in Frankrijk, nemen af.

Dat is de conclusie van de productinfo witlof van het Productschap Tuinbouw. In Nederland werd in 2006 op 3600 hectare witlofwortel geproduceerd. In 2000 was dit areaal nog 4200 hectare. Zowel in België als in Nederland lijkt de afname het gevolg van de prijsontwikkeling van witlof. De prijzen liggen in sommige periodes onder de kostprijs.

Mogelijke oorzaken zijn de toegenomen concurrentie op de Duitse markt en stagnerende prijzen op de thuismarkt. De prijsvorming in de Nederlandse supermarkt is ronduit ongunstig. Doordat de verkoopkanalen op het gebied van witlof vooral op prijs concurreren, stagneren de verkoopprijzen bij de supermarkt, en laten deze zelfs een daling zien. Op de telersprijzen heeft dit een negatieve invloed.

Het toevoegen van onderscheidende kenmerken (toegevoegde waarde) aan het product kan volgens het rapport van het PT een middel zijn om deze prijsontwikkeling te keren.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.