Home

Achtergrond 1 reactie

'Ander systeem kalverpremies geeft veel onrust'

Het ontwikkelen van een ander systeem voor de kalverpremies voor 2011 en 2012 kost te veel energie en levert veel onrust op.

Daardoor moeten deze premies tot 2013 gekoppeld blijven aan de productie van vleeskalveren. Dat stelde directielid Henny Swinkels van de VanDrie Group deze week op een studiedag voor vleeskalverhouders van vier Veluwse Rabobanken.

Landbouwminister Gerda Verburg heeft aangekondigd dat zij de kalverpremies tot en met 2010 gekoppeld wil houden aan de productie van vleeskalveren. Het nieuwe Gemeenschappelijke Landbouwbeleid gaat in 2013 in. "Als we de kalverpremies niet tot 2013 gekoppeld houden, valt er gat voor 2011 en 2012. Dat is niet de bedoeling", legt Swinkels uit.

Swinkels vindt dat er vanaf 2013 premies moeten komen voor zowel grondgebonden als niet-grondgebonden bedrijven komen. "Die premies moeten gebaseerd zijn op een maatschappelijk verantwoorde productie ten aanzien van het dierenwelzijn en het milieu", zegt hij.

Eén reactie

  • no-profile-image

    Frank

    Waarom belicht het AGD telkens maar 1 kant van het verhaal als het over dit onderwerp gaat??????????? Ga eens na voor wie de premie bedoeld is en wie er uiteindelijk de beschikking over heeft gehad. Ga eens na wiens inkomen drastisch is gedaald en wie in 1 jaar tijd 28 miljoen aan eigen vermogen bij kon schrijven, zie quote. Kortom ga eens na wiens belangen de heer Swinkels dient, die van de sector of die van de vandriegroup, ga eens na welk gat de heer Swinkels bedoeld, leg dat eens langs de oorspronkelijke doelstelling van de premie!

Of registreer je om te kunnen reageren.