Home

Achtergrond

Almería beloont Greenpeace met prijs

Het provinciebestuur van Almería beloont Greenpeace vandaag met de 'prijs van Almería' omdat de milieu-organisatie er heeft gezorgd voor een milieuvriendelijkere tuinbouw.

Het provinciale bestuur, kamer van koophandel en grote groente- en fruitproducenten in Almería geven met het uitreiken van de prijs uiting hun waardering voor de milieuorganisatie aan. De organisatie vond in zijn residuonderzoeken in Spaanse producten vaak te hoge gehalten residuen aan. Veel Duitse grootwinkelbedrijven namen daardoor minder of geen groente en fruit meer uit Almería af. Zij stelden ook bovenwettelijke eisen aan de maximale residuniveau´s. Dat leidde tot het instorten van de Spaanse afzet.

Als indirect gevolg van de Greenpeace-onderzoeken vormt de tuinbouw in Almería zich om. Telers gebruiken vaker biologische gewasbescherming.

De Spaanse regering trekt dit jaar bovendien 300 miljoen euro uit om de telers bij het omschakelen naar milieuvriendelijke productiemethoden te ondersteunen. Het areaal biologische en geïntegreerde teelt samen is toegenomen van 538 hectare in het teeltseizoen 2006-2007, naar 11.500 hectare in het teeltseizoen 2007-2008. Zo meldt de telersorganisatie Hortyfruta in Almería.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.