Home

Achtergrond 232 x bekeken 1 reactie

Algen zeer geschikt als diesel

Algen zijn zeer geschikt om biologische diesel van te maken. De organismen leveren per hectare tien à vijftien keer meer olie dan palmen of koolzaad.

Dat zegt energieonderzoeker Kristian Spilling van de Academie van Finland, een van de vele wetenschappers in de wereld die werken aan 'algendiesel'. "Groot voordeel van algen is dat ze zeer snel groeien. Ze verdubbelen zich minstens een keer per dag. De teelt gaat ook niet ten koste van voeding, zoals graan of maïs'', zegt Spilling.

De teelt in algenplantages blijkt echter nog erg duur. Een ton grondstof kost circa 5000 dollar. "Dat moet toch minstens tien keer lager om het rendabel te maken'', schat de Finse onderzoeker.

Olieraffinaderij Neste Oil uit Finland, een grote leverancier van biodiesel, verwacht vanaf 2015 algendiesel te verkopen. "We zoeken nu de beste algensoort en de geschiktste plaats om ze te kweken en te verwerken'', zegt vicepresident Osmo Kammonen van Neste Oil.

Europarlementslid Dorette Corbey (PvdA) vindt dat grote olieconcerns zoals Shell geen octrooi mogen claimen op technieken voor algendiesel. "De EU moet dat voorkomen'', vindt ze. ,,De wereld kan alleen mooier worden als vele bedrijven deze techniek mogen toepassen.''

De PvdA'ster, specialist in schone brandstoffen, is ontzettend enthousiast over algendiesel. "Heel groot voordeel is dat de teelt niet ten koste gaat van tropische bossen of voedingslandbouw. Algen kweken kan overal: op het dak van parkeergarages, flats, dat soort dingen.''

Administrator

Eén reactie

  • no-profile-image

    J.Rineling

    Wie weet wat en wie er aan ontwikkeling in Nederland doet op het gebied van energie uit algen?
    Nederland lijkt toch een land bij uitstek om zoiets te ontwikkelen gezien onze hoeveelheden water en afvalstoffen.
    Ik had er nog niet eerder van gehoord.

Of registreer je om te kunnen reageren.