Home

Achtergrond

Akkerbouwer controleert vroeg gezaaide bieten

Marc Calon controleert hoe het zaaien van 5,7 hectare suikerbieten is gegaan.

Marc Calon controleert hoe het zaaien van 5,7 hectare bieten is gegaan. De akkerbouwer in het Groningse Zuurdijk heeft nog nooit eerder zo vroeg bieten gezaaid. "In het najaar ploeg ik het land en maak het direct zaaiklaar. Dan kan ik in het voorjaar snel zaaien. Ook ligt het zaad dan op een vaste ondergrond zodat er voldoende capillaire opstijging van vocht is. Dit kan op deze grond omdat die niet slempgevoelig is." Foto Jan Bouwman

Klaas Glas controleert de sterkte van het ijs op de takken van hortensia's. Sinds enkele jaren past hij beregening toe, zodat de planten die al vroeg uitlopen door de zachte winter, ook vorst kunnen overleven. "Mijn vrouw Erma heeft een bomen- en vasteplantenkwekerij en in mei stellen we onze hortensia-tuin open voor bezichtiging. In het verleden zijn veel hortensia's gesneuveld door vorst. Bij ijsvorming komt warmte vrij waardoor vrijwel alle knoppen kunnen overleven." In totaal gieten vijf sproeiers 5.000 liter per uur op de planten. Foto ANP

Orchideeënkwekerij De Molenhoek uit het Gelderse Horssen bouwt in Bemmel een nieuwe kas van 1,7 hectare. De werkzaamheden gaan niet gemakkelijk. Vanwege een dikke laag modder moet met zware rupsvoertuigen gewerkt worden. De vraag naar orchideeën neemt snel toe. Iedere drie jaar verdubbelt de Nederlandse productie terwijl ook Taiwan, de belangrijkste producent, steeds meer exporteert. Met name in Duitsland is de vraag groot. Voordeel van de orchidee is de lange bloeitijd. Foto ANP

Akkerbouwer Louis Huls zaait brouwgerst op de Limburgse löss. In totaal heeft hij de afgelopen week 10 hectare ingezaaid. Hij koos voor gerst omdat het weer zijn tarwe-oogsten enige jaren dwars zat. "We hadden eerst 45 hectare tarwe maar dat was onpraktisch. Het werk kwam allemaal tegelijk en het risico is met een extra teelt ook lager." Huls verwacht in 2008 een goede oogst. "Ik ben blij met het weer. De vorst zorgt voor een goede bodemstructuur. We hebben vroeg gezaaid, dus ik denk dat de oogst goed zal zijn." Foto Twan Wiermans

Twee bezoekers van de studiedag Ondernemen met techniek kijken met een kritisch oog naar een opvallend spuitapparaat. De spuitboom is zijdelings gemonteerd op een fietswiel met als doel om kleine proefpercelen te kunnen spuiten. Het maakt het vervolgens mogelijk om snel van chemisch middel te wisselen. Voor betrouwbaar onderzoek moeten middelen op verschillende plaatsen op een homogeen veld worden herhaald. De studiedag is georganiseerd door de Nederlandse Vereniging Techniek in de Landbouw. Foto Clement Mol

Foto

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.