Home

Achtergrond

Akkerbouwer beschermt zijn perceel tarwe

De Groningse akkerbouwer Theo Ansing spuit het onkruidbestrijdingsmiddel Azur op een perceel wintertarwe.

Niet alleen het onkruid bedreigt zijn in totaal 48 hectare grote bedrijf. Ansing heeft op zijn velden hier en daar oranje vlaggen en poppen geplaatst om ganzen af te schrikken. "Ze hebben in het verleden een hoop schade veroorzaakt door als de tarwe net doorkomt de jonge plant aan te vreten. We zitten nu eenmaal vlakbij de zeedijk. Als het perceel een beetje nat is, trappen ze het ook nog kapot." Foto Jan Bouwman

Twee bezoekers van de Valkse klantendag van coöperatie De Valk in Lunteren keuren een handvol product van het bedrijf. Coöperatie De Valk hield vandaag haar klantendag. Bezoekers kregen eerst een toelichting over de gang van zaken op het bedrijf en daarna werden de bedrijven van vier klanten van de coöperatie bezocht. Het ging om een leghennenbedrijf, een vleeskuikenbedrijf, een melkgeitenbedrijf en het loonwerkbedrijf dat al jaren de oogst van Corn Cob Mix (CCM) voor De Valk verzorgt. Ook was er gelegenheid de fabriek te bezichtigen. De Valk heeft recent de fabriek verbeterd en uitgebreid. In totaal bezochten ongeveer 370 afnemers van de coöperatie deze dag. Foto Sjef Prins

Melkveehouder Tillema in het Groningse Winsum heeft de koeien al buiten. "Zo rond de middag brak de zon een beetje door. De koeien stonden op stal en verdrongen zich voor de uitgang omdat ze naar buiten wilden", zegt Tillema. Het enige nadeel is volgens de veehouder dat met het maaien van de eerste snee gras de kwaliteit van de kuil, door minder jonge grastoppen, minder wordt. Foto Jan Bouwman

Een voormalige Duitse circusolifant verorbert een appel in dierentuin Burgers' Zoo in Arnhem. Het verwaarloosde dier kreeg bij wijze van welkomstgeschenk extra hooi, groente en fruit te eten. De dierentuin werkt alleen nog maar met fruit en groente die is goedgekeurd voor menselijke consumptie. In de praktijk bleek dat het aan bederf onderhevige doorgedraaide rantsoen tot ziekte bij de dieren leidde. Hoeveel Hyka jaarlijks levert is volgens een woordvoerder van de Arnhemse groothandel moeilijk te zeggen. Foto VidiPhoto

Een medewerker is op het kweekbedrijf van Bert Moed in het Groningse Westerlee bezig met het snoeien van verschillende rassen kruisbessen. Moed vermeerdert de planten voornamelijk voor de fruitteelt. Naast kruisbessen kweekt de Groninger ook rozenonderstammen en meidoornstruiken. Jaarlijks produceert hij 400.000 planten per jaar. De markt is volgens Moed erg wisselend. Naast een boomkwekerij bestiert hij 60 hectare bouwland met graan en suikerbieten. Daarnaast heeft hij met zijn vrouw 130 alpaca’s. Foto Jan Bouwman

Foto

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.