Home

Achtergrond 285 x bekeken

Afzet geitenlammeren voor 2008 gegarandeerd

Afnemers van geitenlammeren en melkverwerkers hebben een intentieovereenkomst gesloten over de afzet van geitenlammeren.

De afzet van geitenlammeren is hiermee voor 2008 gegarandeerd. De afnemers van geitenlammeren Van Bokhoven, Egelmeer en de Pali Group en de melkverwerkers en afnemers Amalthea, Bettinehoeve, BGNN en CBM zien de overeenkomst als een oplossing voor de geleden verliezen in 2007. Deze ontstonden door het verbod op levende export in verband met bluetongue.

Vanwege dit exportverbod op levende geitenlammeren in 2007 werden alle lammeren in Nederland geslacht en als karkas geëxporteerd. De afzet verliep moeizaam en met verlies. De sector gaat het financiële verlies gezamenlijk oplossen. Er is afgesproken dat de betreffende melkverwerkers en afnemers hun deel van het door de lammerenafnemers in 2007 geleden verlies betalen. Dit deel is gebaseerd op de hoeveelheid melk die ze in 2006 hebben verwerkt of afgenomen. Volgens een woordvoerder van genoemde partijen gaat het om een bedrag van ongeveer 130.000 euro.

De verschillende partijen zien de gezamenlijke financiering als een strategische investering in de marktpositie van geitenmelk. De vakgroep Melkgeitenhouderij van LTO Nederland ondersteunt de overeenkomst. Het totale schadebedrag ligt volgens de woordvoerder vele malen hoger. "Overige melkgeitenhouders kunnen zelf een overeenkomst met hun lammerenafnemers sluiten."

Of registreer je om te kunnen reageren.