Home

Achtergrond 223 x bekeken 2 reacties

Adel verplicht

Vion is de grootste varkensslachter van Nederland. Zo'n positie verplicht.

Het bedrijf weet dat ook en is bezig om de varkenswereld op een aantal punten te moderniseren. De bordesprijs die het bedrijf hanteert voor de vleesvarkens is daarvan een goed voorbeeld. De notering is geschoond van toeslagen en maakt zo dat varkenshouders weten waar ze aan toe zijn. Toch blijft Vion door zijn positie een soort kop van Jut. Lekker om tegen aan te schoppen als je denkt dat je weer te weinig voor je varkens hebt gekregen.

Een van de kritiekpunten van de afgelopen jaren die vaak naar voren kwam was de import van vleesvarkens uit landen als Denemarken en Frankrijk. Vion had daar allerlei redenen voor, variërend van slachthaken vol krijgen, tot marktstrategische. Voor de varkenshouders is het moeilijk te begrijpen en is het een bron van wrevel. Het was en is munitie voor allerlei speculaties over het bedrijfsbeleid, en een bevestiging van het idee bij sommige varkenshouders dat Vion het niet goed voor zou hebben met de Nederlandse sector.

Daarom is het een goede zaak dat de nieuwe Vion directeur Bas Alblas op dit punt klare wijn schenkt en stelt dat hij wil stoppen met deze omstreden importen. Alblas zal echter nog hard moeten werken om te komen tot de stabiele handelsrelaties met varkenshouders die hij zo graag wil. Die zijn voor een gezonde sector echter wél nodig.

Agrarisch Dagblad

Laatste reacties

 • no-profile-image

  kenner varkensland

  Het lijkt prachtig gezegd, de man weet waarschijnlijk niet dat hij de eerste zou zijn die iets wezenlijks zou kunnen veranderen dit bedrijf.
  Velen zijn hem voorgegaan. Van de Bas houdt svp je idealen, alleen ben je bij de verkeerde organisatie om ze te verwezenlijken.
  (zie medewerkenrs Sturko, HMG, enz enz)

 • no-profile-image

  centje

  Als men een stabiel samenwerking wil hebben, dan moet de prijs gewoon mee met Duitsland en niet net een centje minder doen, onder het mom van "we krijgen die varkens toch wel"

Of registreer je om te kunnen reageren.