Home

Achtergrond 2 reacties

Aardappelprijs 25 procent gezakt

De consumentenprijs voor aardappelen is in een jaar tijd met 25 procent gezakt.

Dat blijkt uit de consumentenprijsindexcijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De consumentenprijsindex is in 2006 op 100 procent begonnen. De prijs van aardappelen is in de loop van 2007 ruim 5 procent gestegen en kelderde in de tweede helft van vorig jaar vervolgens naar 80 procent. Dat strookt met de aardappelproductie en telersprijzen.

De Europese aardappeloogst was in 2006 matig, met een hogere prijs als gevolg. In 2007 was de aardappeloogst weer normaal, wat resulteerde in een lagere prijs. Dat zien concumenten in de winkels terug.

De prijsvorming reageert snel op de situatie op de akkers. Die prijs blijkt echter weinig invloed te hebben op het voedings- en dus ook koopgedrag van consumenten. Afnemers zijn daarom ook bereid er meer voor te betalen.

De prijs van aardappelproducten is tussen begin 2006 en begin dit jaar met maar liefst 11 procent gestegen. De koppeling met de telersprijs is gezien het contrast met verse aardappelen in dit segment duidelijk minder. Deze stijging vond vooral tussen begin 2006 en 2007 plaats.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Arie

  Voor de teler is de prijs nog geen 30 % van wat het vorig jaar was !!!

 • no-profile-image

  Kees

  Waar blijven de krantenkoppen: bakje frites 25% goedkoper?
  We zijn weer niet thuis zeker?

Of registreer je om te kunnen reageren.