Home

Achtergrond 181 x bekeken

Aardappelexport tijdens het seizoen geremd

Met een tussenstand van 452.599 ton op 1 februari loopt de aardappelexport vergeleken bij vorig seizoen als een trein.

"Toch hadden we er na de veelbelovende start meer van verwacht", zegt René van Diepen van het Hoofdbedrijfschap Agrarische Groothandel (HBAG).

Op 1 februari 2007 stond de teller op 406.000 ton geëxporteerde consumptie- en industrieaardappelen. Dat is 46.599 ton minder dan nu. "In verhouding tot vorig jaar doen we het nu beter", weet Van Diepen. "Op zich zijn de cijfers niet slecht. Toch moet je opmerken dat het tempo van begin van het seizoen niet is bijgehouden. Ik had liever gezien dat we wat meer hadden geëxporteerd."

Binnen de EU is de export juist verminderd van 298.000 ton vorig jaar naar 268.878 ton op 1 februari dit jaar. De export naar Duitsland is vergeleken met vorig jaar ruimschoots gehalveerd, zo valt uit de cijfers die de HBAG publiceert af te lezen. Dat is een harde klap van het voor Nederland op één na grootste exportland binnen de EU. België is veruit de grootste en nam in de maand januari 33.834 ton consumptie- en industrieaardappelen af.

De toename van uitvoer in 2007/2008 komt voort uit de stromen van Nederland naar Afrikaanse landen. Daar zijn 147.623 ton aardappelen naar toe gegaan. "We houden de vinger aan de pols", meldt Van Diepen. "Als ergens een gaatje valt, zitten we er bovenop en benutten we die kans. Of een eindspurt te verwachten valt, is moeilijk te zeggen."

Of registreer je om te kunnen reageren.