Home

Achtergrond 12 reacties

AID-controle: overtredingen bij varkensexport

Bij een gezamenlijke controle van de AID en de VWA in Noord-Brabant is gisteren een varkensexporteur aangehouden. Zo'n 1100 varkens zijn naar een opvangplaats gebracht en worden binnenkort in Nederland geslacht.

De overheidsdiensten constateerden diverse ovetredingen bij varkenstransporten naar Duitsland. Van de varkensexporteur bleken vijf verschillende transporten niet aan de regels te voldoen. De man werd aangehouden omdat hij bij de controle geweld gebruikte tegen een AID-ambtenaar. Hij is weer vrij. Hij heeft een proces-verbaal gekregen wegens overtreding van de Transportverordening, alle exportcertificaten zijn ingetrokken.

Volgens de AID voldeden de transportmiddelen voldeden niet aan de eisen, waren de vervoersdocumenten niet goed en was de vermelde reisduur in meerdere gevallen overschreden. Door de overtreding van de regels konden 1100 varkens niet worden geëxporteerd.

De AID en de VWA hielden de controle gisteren in Noord-Brabant. Vier transportcombinaties van het bedrijf waren in overtreding, op het bedrijf van de exporteur stond nog een transport klaar dat niet voldeed aan de regels.

Verder onderzoek moet uitwijzen welke maatregelen tegen de transporteur genomen worden. De varkens worden op korte termijn in Nederland afgevoerd naar een slachthuis.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  rick

  Eindelijk heeft de AID zijn oogkleppen afgedaan! Dat het goed mis is met het transport van varkens hebben we kunnen zien op de vele gemaakte filmpjes!

  Het wordt hoogtijd dat er een einde komt aan deze mafia-achtige praktijken!

  Hulde aan de AID!

  Rick

 • no-profile-image

  boer bart

  ik weet niet waar ze geladen zijn als het op een export plaats heeft plaats gevonden dan kun je er als varkenshouder er weinig aan doen.
  maar als ze direct van af een varkensbedrijf ver trokken zijn vind dat je als varkenshouder moet reageren.
  dus laten we eens zelf hier beter opletten.

 • no-profile-image

  fred

  Goed dat hij eens aangepakt wordt, hij brengt de Nederlandse export veel schade toe. Net zo lang totdat wij niets meer kunnen esporteren.

 • no-profile-image

  Ondernemer

  Ter bescherming van de sector moet er een dossier worden bijgehouden van de zaken die verkeerd gaan. Als een exporteur voor de tweede keer betrokken is bij een "ongewnste" situatie dan moet dat met naam en toenaam worden gepubliceerd. We moeten oppassen voor een hetze, de sector is in zijn huidige vorm afhankelijk van een onbelemmerde export. Als de export wordt belemmerd gaat dat ten koste van de boeren/varkenshouders. De inkoop prijs van de Nederlandse slachterijen gaat dan direct naar beneden. Dus we moeten ook heel goed oppassen voor (handels) politiek gevoelige uitspraken.
  Bijv. VION heeft voordeel bij een problematische export (hun inkoopprijs wordt lager) Ze dragen niet bij aan een goede oplossing....Denk aan hun invloed binnen het PVE.......Dus boeren pas op: we hebbeb belang bij een goed werkende export en een goed controle systeem. Op overbodige regelgeving zit niemand op te wachten. Daarom: Goede dossiers bijhouden en de werkelijke BOEVEN (die >2 keer fout zijn) echt met naam en toenaam publiceren.
  Dan komt alles goed.

 • no-profile-image

  een aid controleur

  Bij 90% van de veetransporteurs is niets maar dan ook niets mis!
  Hiervoor heeft de aid geen oogkleppen nodig.
  En zeker geen suggesties van Rick.
  Er worden bij de aid geen filmpjes gemaakt.
  Mensen, Nederland, heeft de varkensexport nodig.
  Maar wel op een nette manier!!

 • no-profile-image

  T.G. Hengelo

  Zwaar straffen want we kunnen als varkenshouders nu geen tegenslag meer verwerken.

 • no-profile-image

  aidan

  Best Zwijn,hiermee geef jij dus aan dat jij niet diervriendelijk met je beesten omgaat.En je rekent nog op steun van je collegaas ????????????

 • no-profile-image

  gaapster

  Is inderdaad niet handig best zwijn.

 • no-profile-image

  horen, zien en zwijgen.

  Net doen of er niets aan de hand is boys.
  Echt waar dit komt maar 1 keer voor per jaar.
  Uh die Konings is die nog uhh onderweg.

 • no-profile-image

  de waarheid

  fimlpjes "gemaakt" inderdaad....

 • no-profile-image

  ricardo

  afgevoerd naar een nederlandse slachterij???????, heeft de AID,78x848 aandelen in de VION!!!!!!!!!! ?

 • no-profile-image

  Zwijn

  De Diensten moeten nu even hun best weer doen richting de dierenvrienden...
  Pak maar snel weer een ondernemertje... altijd wel wat te vinden toch?
  Hoeveel van de AID ers en VWA ers verdienen er wat zwart bij???

Laad alle reacties (8)

Of registreer je om te kunnen reageren.