Home

Achtergrond 199 x bekeken

'Zwangere vrouw onderzoeken op Q-koorts niet nodig'

Het is niet nodig om zwangere vrouwen uit een gebied waar Q-koorts is vastgesteld te onderzoeken op infectie met C.burnetii, de verwekker van Q-koorts.

Evenmin is het tijdelijk uitsluiten van bloeddonors afkomstig uit het betreffende gebied op dit moment nodig. Dat zegt de Gezondheidsraad naar aanleiding van een bijeenkomst over Q-koorts in juli. Tijdens de bijeenkomst kwamen er vragen naar boven omtrent zwangere vrouwen en bloeddonoren en de Gezondheidsraad is gevraagd daar aanbevelingen over te doen.

Volgens de Gezondheidsraad is het wel belangrijk om alert te blijven op Q-koorts. Het kwam in 2008 vooral voor in Noord-Brabant, maar de Gezondheidsraad vindt dat de waakzaamheid zich niet alleen tot die regio moet beperken. "De mest van dieren uit die provincie is nu ook uitgereden over landbouwgrond in Zeeland en Flevoland. Zo kan een virus zich snel verspreiden."

Kelly Lubbers

Of registreer je om te kunnen reageren.