Home

Achtergrond

Zwaar weer voor sierteeltsector

Het aantal snijbloemenbedrijven is in 2008 met 11 procent afgenomen tot 2.130.

Het areaal nam af met 7 procent, wat vooral te danken is aan de noodlijdende rozen- en chrysantenteelt. Dat meldt het landbouweconomisch instituut (LEI) in een jaarlijkse analyse. Het inkomen uit het snijbloemenbedrijf bedraagt 11.500 euro. Dat is 50.000 euro minder dan een jaar eerder, en is ruim onvoldoende om aan het levensonderhoud en betalingsverplichtingen te voldoen.

Bedrijven kunnen daardoor nauwelijks investeren. De omzet van de veilingen daalde tot en met oktober met 5,5 procent. Volgens het LEI speelt de economische teruggang de sector voorlopig parten, terwijl de onzekere gasprijzen (met arbeid de belangrijkste kostenpost) investeringsbeslissingen van ondernemers bemoeilijken. Het kille weer maakte bovendien dat het derde kwartaal, toch al geen topperiode, desastreus begon.

Of registreer je om te kunnen reageren.