Home

Achtergrond 188 x bekeken

Zuid-Afrika geeft toch landbouwsteun aan Zimbabwe

Zuid-Afrika gaat toch hulp verlenen aan Zimbabwe omdat de humanitaire situatie in het buurland steeds verder verslechtert.

Dat maakte een woordvoerder van president Kgalema Motlanthe vandaag bekend. Zuid-Afrika stelde vorige maand 300 miljoen rand (22,2 miljoen euro) aan agrarische steun beschikbaar voor Zimbabwe, met als voorwaarde dat eerst een regering van nationale eenheid zou worden gevormd. Zuid-Afrika hoopte daarmee president Robert Mugabe en de oppositiepartijen onder druk te zetten.

"We hebben die beslissing nu teruggedraaid vanwege de steeds ernstiger wordende humanitaire crisis'', aldus presidentieel woordvoerder Thabo Masebe. Zuid-Afrika's landbouwpakket bestaat onder meer uit 12.700 ton maïszaad, 2.404 ton graanzaad, 11.300 ton kunstmest en 10 miljoen liter brandstof. Dit wordt verstrekt via het netwerk voor humanitaire hulp aan Zimbabwe dat is opgericht door de dertien landen van de Zuidelijk Afrikaanse Ontwikkelingsgemeenschap (SADC). Ook vanuit Namibië en Zambia komt nu hulp op gang, aldus Masebe.

Volgens de Verenigde Naties zijn vijf van de twaalf miljoen Zimbabwanen aangewezen op voedselhulp.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.