Home

Achtergrond 132 x bekeken

Zorgwijzer moet diabetespatiënt helpen

Patiënten met diabetes weten niet hoe ze hun ziekte onder controle kunnen krijgen.

En de zorg die zij krijgen haalt niet het niveau dat artsen en patiënten hebben afgesproken. Dit blijkt uit een enquête die de Diabetesvereniging Nederland (DVN) heeft gehouden onder vijfduizend mensen met diabetes type 2, ook aangeduid als welvaartdiabetes. Volgens het onderzoek heeft bijna de helft (43 procent) geen individueel behandelplan. Slechts bij 4 op de 10 patienten is er aandacht voor verbetering van de leefstijl (meer bewegen, minder eten en niet roken) en bij uitgebreide jaarlijkse controle is er geen standaardcontrole van ogen, nieren, hart en vaten.

De Diabetes Zorgwijzer, die zaterdag in Amersfoort wordt aangeboden aan minister Ab Klink (Volksgezondheid), moet de patiënt wijzer maken. Het gebrek aan inzicht van de patiënt en het lage niveau van de zorg leiden tot onnodige kosten, meer complicaties en mindere kwaliteit van leven.

In Nederland hebben naar schatting 850.000 tot 1 miljoen mensen diabetes, een stofwisselingsziekte waarbij te veel suiker in het bloed aanwezig is. Het aantal patiënten neemt snel toe. Volgens DVN, die optreedt als een vakbond, kunnen de kosten alleen beheersbaar blijven als de patiënt eigen verantwoordelijkheid neemt en zorgverleners de juiste zorg verlenen.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.