Home

Achtergrond 201 x bekeken

'Zoeken naar alternatief voor brouwgerstteelt'

De markt voor brouwgerst is momenteel weinig hoopgevend, zegt de zuidelijke coöperatie CZAV.

Mouterijen hebben hun posities voor een belangrijk deel van het volgende seizoen al ingedekt met de oogst van 2008. Een overschot is snel bereikt.

Uit gegevens van de beurs in Mannheim blijkt dat het afgelopen kalenderjaar de noteringen voor brouwgerst steeds zijn gezakt. Dit is het gevolg van goede oogsten waardoor de vraag afneemt.

Een aanzienlijke prijsstijging in 2009 lijkt Rien Fieman, verkoopleider bij CZAV, dan ook niet voor de hand liggend. "De vraag vanuit Rusland stagneert. We hadden hier meer van verwacht, aangezien daar flink is geïnvesteerd in brouwerijen. Het gebruik neemt dus wel degelijk toe, maar ze hebben voldoende voorraad door het enorme graanseizoen dat we dit jaar kenden."

Dat is representatief voor de rest van Europa, geeft Fieman aan. "De brouwgerstmarkt is komend seizoen waarschijnlijk snel verzadigd." Vorig jaar was er nog een tekort. Dit is tekenend voor de sterk fluctuerende graanmarkt.

CZAV adviseert telers om te bekijken of ze tarwe kunnen inzaaien in plaats van zomergerst. "Wintertarwe kan nog tot half januari worden gezaaid", zegt Fieman. De inzaai van zomergerst begint, afhankelijk van het weer, vaak de tweede helft van februari.
"Toch weet je natuurlijk nooit wat er gebeurt. Alles staat immers buiten te groeien."

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.