Home

Achtergrond 231 x bekeken 3 reacties

Zimbabwe vervolgt 140 blanke boeren

Zimbabwe gaat 140 blanke boeren voor de rechter slepen omdat ze hun boerderijen niet hebben verlaten.

Dat berichtte staatsmedium The Sunday Mail vandaag op basis van een rapport van regeringspartij ZANU-PF.

De boeren hadden hun erven moeten verlaten voor 30 september. Ze moesten plaatsmaken maken voor landloze zwarte Zimbabwanen in het kader van het omstreden landhervormingsprogramma van president Robert Mugabe dat in 2000 begon.

De krant vermeldde niet wat de boeren ten laste wordt gelegd, maar volgens juridische experts zal het gaan om het betreden van verboden terrein.

In het rapport stond verder dat op ruim 270 boerderijen die in bezit zijn van dertien landen, waaronder Nederland en België, geen beslag wordt gelegd. Zij vallen onder een bepaald beschermingsakkoord.

Onder Mugabe's programma zijn in totaal zeker vierduizend boerderijen van blanken in beslag genomen. De meeste zwarte Zimbabwanen die ze overnamen hadden onvoldoende kennis en middelen om de boerderijen te runnen, wat tot grote voedseltekorten leidde.

Mugabe wijt de economische crisis in het land en de voedseltekorten echter aan sancties van westerse landen en droogte. Tientallen boze boeren verlieten Zimbabwe om opnieuw te beginnen in andere Afrikaanse landen. Anderen proberen via de rechter hun landgoederen te behouden.

Het landhervormingsprogramma loopt bijna ten einde. Tot dusver mochten slechts 440 blanke boeren hun boerderij houden.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  arend

  in nederland noemen we dit verschijnsel EHS

 • no-profile-image

  boertje lunteren

  hahahah wie kijkt hier nou van op
  ?

 • no-profile-image

  Johan

  Het postkoloniale socialistische Afrika zoals het verworden is en wij het nu kennen, is één van de bijproducten van Links en Christen-Links. Zij zijn het die in al hun blinde naïviteit en goed bedoelde stupiditeit geen genoegen wilden nemen met een geleidelijke en zorgvuldige overgang van kolonisatie naar zelfstandigheid, en van blank bestuur via gemengd naar zwart bestuur, maar integendeel juist linkse terroristen ("vrijheidsstrijders") aan de macht hielpen en aan de macht houden, met alle gevolgen van dien.

  De volledig uit de hand gelopen westerse "ontwikkelingshulp" is, naast de humanitaire ramp, een gevolg van deze desastreuze politiek. Landen die zichzelf konden bedruipen en een langzame overgang voorstonden zoals Rhodesië, zijn dankzij Gutmenschen en Linkse potentaten tot failliete gaarkeukens gemaakt. Ontwikkelingshulp heeft kennelijk als nevendoel al die falende regimes zo lang mogelijk in leven te houden. Maar de belastingstroom is zo groot, dat de ministers van "ontwikkelingssamenwerking", zoals het eufemisme voor "doekjes voor het bloeden uitdelen" of "hulphysterie" inmiddels heet, van de gekkigheid niet weten wat zij met al die belastingmiljarden moeten doen. In ieder geval wordt er een leuke boterham aan verdiend.

  Ondanks prachtige "millenniumdoelen" van minister Koenders worden in Zimbabwe al bijna een decennium blanke ondernemers afgeslacht en is de ooit florerende economie tot onder nul afgebroken en de Zimbabwaanse dollar een lachertje. Zimbabwe wil hulp, maar verdient het geen cent meer te krijgen.

  In Zuid-Afrika is eveneens al die jaren een etnische zuivering gaande tegen blanke boeren en toch wordt Mandela blij zwijgend op westerse podia gehesen, schrikt Koenders nu pas van Mugabe ["Tijdens een belangrijke vergadering was hij weliswaar aanwezig, maar hij lag gewoon twee uur te slapen!"] en wil Verhagen het eventueel nog wel een tijdje een beetje met Mugabe proberen.

Of registreer je om te kunnen reageren.