Home

Achtergrond 382 x bekeken 2 reacties

ZLTO redt Amalthea-Van Dijk

NCB-Ontwikkeling is voor 50 procent eigenaar van Amalthea Van Dijk.

Dit heeft directeur Gertjan Meeuws vandaag bekendgemaakt. Hiermee is definitief een eind gekomen aan een lange periode van onzekerheid voor de leveranciers. Van Dijk kwam in geldpoblemen door de de bouw van een nieuwe kaasfabriek. Deze werd gebouwd omdat Campina de fabricage in Tilburg stopte.

"De familie-Van Dijk had in de financieringsconstructie geen rekening gehouden met aanloopproblemen zoals je die in een nieuwe fabriek tegenkomt. Daar kun je zo maar een jaar lang mee te maken hebben," aldus Meeuws. De fabriek is in de zomer van 2007 opgeleverd, in oktober 2007 werd een joint-venture tussen coöperatie Amalthea en Van Dijk afgesloten. Dat werd Amalthea Van Dijk. Afgelopen zomer bleken de liquiditeitsproblemen bij Van Dijk. Meeuws: "Dat gaf een hoop onrust onder de leveranciers, maar iedereen heeft zijn geld nog op tijd gehad. Dat blijft ook zo."

Met de deelname van NCB Ontwikkeling in Amalthea Van Dijk is afgesproken dat de Van Dijk-leveranciers nog mimimaal tot 1 juli 2009 blijven leveren. Daarna zijn ze vrij. "Wij hebben natuurlijk graag dat ze blijven," zegt Meeuws. Vóór 20 december moeten de Van Dijk-leveranciers aangeven of ze lid willen worden.

Amalthea Van Dijk zamelt ongeveer 40 procent van de Nederlandse geitenmelkplas in. Het bedrijf wil de komende jaren verder groeien.
Met dat oogmerk is NCB Ontwikkeling in het bedrijf gestapt. De ZLTO-dochter wil volgens Meeuws meewerken aan een langetermijnstrategie om een sterke speler in de versnipperde geitenmelkmarkt te creëren.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Lerak

  Is DOC Hoogeveen de volgende zuivelonderneming, die gered zal of moet worden? De ontwikkeling is een beetje hetzelfde voor beide bedrijven.
  Maar wie gaat de reddende engel zijn voor DOC?

 • no-profile-image

  PJM Feller

  hoezo zlto redt de fabriek. het waren volgens mij de boerendie daar voor zorgde. Zij hebben 1,5 miljoen moeten laten schietenen kregen niets terug. Wat meeuws zegt klopt ook niet, want waar blijft mijn 50000 euro. de datum om lid te kunnen worden wordt ook steeds verschoven. dit was eerst 15 dec. zezullen wel schrik hebbeb dat er niemand wil tekenen bij het zootje ongeregeld

Of registreer je om te kunnen reageren.