Home

Achtergrond

Wijzigen naam wordt duurder

Mensen die hun achternaam willen veranderen, moeten daarvoor voortaan 487,50 euro gaan betalen.

Het tarief wordt daarmee kostendekkend. Ook mensen met een inkomen op bijstandsniveau moeten het hele bedrag gaan betalen.

Het kabinet heeft dat vandaag besloten op voorstel van minister Ernst Hirsch Ballin van Justitie. De afgelopen jaren was het tarief al geleidelijk verhoogd tot 390 euro nu. Voor mensen met een laag inkomen gold een aangepast tarief van 110 euro. Justitie wil daar van af, omdat een naamswijziging eenmalig is en niet onverwacht komt.

Jaarlijks komen bij het ministerie van Justitie ongeveer drieduizend verzoeken binnen voor een naamswijziging.

Volgens een woordvoerder gaat het veelal om onwelgevallige achternamen, een familienaam die dreigt uit te sterven of een scheiding waarbij kinderen de naam van de vader niet meer willen. Ook gaat het volgens de woordvoerder soms om een achternaam die moeilijk te combineren is met het uitgeoefende beroep, zoals een notaris die Boef heet.

Het is eenvoudiger en goedkoper om een voornaam te veranderen. Dat loopt via de rechtbank.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.