Home

Achtergrond

West-Europeanen somber over uitbreiding EU

Heel wat West-Europeanen vinden de uitbreiding van de EU met Oost-Europese landen een slechte zaak.

Van de Fransen, Duitsers, Belgen, Luxemburgers en Oostenrijkers vindt rond 50 procent dat de EU is verzwakt door toetreding van Oost-Europese landen. Zo'n 35 procent vindt dat de EU erdoor is versterkt, zo blijkt uit een enquête van de Europese Commissie waarvan de uitslag vandaag bekend werd.

Van de ondervraagde Nederlanders vindt 48 procent dat de uitbreiding de EU heeft versterkt; 44 procent vindt het een verzwakking.
De Europese Unie breidde in 2004 uit met acht Oost-Europese landen, zoals Polen en Slowakije. Vorig jaar volgden Bulgarije en Roemenië. De EU telt inmiddels 27 landen. Turkije, Kroatië en Macedonië zijn kandidaat-leden. Doel is dat alle Balkanlanden toetreden en mogelijk ook Oekraïne en Georgië.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.