Home

Achtergrond

Werkgelegenheid eurozone zwakt licht af

Het aantal werkenden in de eurozone is in het derde kwartaal van dit jaar met 0,1 procent ofwel 80.000 afgenomen, ten opzichte van het voorgaande kwartaal.

In de vijftien eurolanden hebben nu 146,1 miljoen mensen een baan. Dat blijkt uit een eerste schatting van het Europees statistisch bureau Eurostat die dinsdag werd gepubliceerd.

Het is de eerste daling van de werkgelegenheid in de eurozone op kwartaalbasis sinds Eurostat de gegevens ging bijhouden in 1995. In het tweede kwartaal nam de werkgelegenheid in de eurolanden nog met 0,2 procent toe op kwartaalbasis. Vergeleken met dezelde periode een jaar eerder groeide de werkgelegenheid in het derde kwartaal met 0,8 procent. Dit was 1,3 procent in de voorgaande drie maanden.

Vooral in Spanje, Portugal en Finland liep de werkgelegenheid sterk terug, met dalingen van respectievelijk 0,8, 0,7 en 0,2 procent. In Duitsland, de grootste economie van het eurogebied, nam de werkgelegenheid met 0,3 procent toe. Er zijn geen gegevens beschikbaar voor Nederland.

De economie van de eurozone kromp met 0,2 procent in het derde kwartaal, na een vergelijkbare teruggang in het voorgaande kwartaal. Daarmee is de eurozone voor het eerst in een recessie beland.

In de gehele Europese Unie bleef de werkgelegenheid in het derde kwartaal stabiel op kwartaalbasis. Op jaarbasis was sprake van een groei van 1 procent. In de 27 EU-landen hebben nu naar schatting 226,7 miljoen mensen werk, aldus Eurostat.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.