Home

Achtergrond 140 x bekeken

Welzijnsregels proefdieren goed nageleefd

Instellingen die proefdieren fokken of inzetten voor onderzoek, houden zich goed aan de regels voor dierenwelzijn.

Dit meldde de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) vandaag op basis 301 inspecties die ze vorig jaar heeft uitgevoerd.

De dienst controleerde onder andere de huisvesting van de dieren en lette onder meer op schuilmogelijkheden, nestmateriaal en speeltjes in de kooien. Ook werd gekeken of verzorgers zorgvuldig werkten en of ze de juiste opleiding hadden.

In 2007 zijn in totaal 597.605 dierproeven geregistreerd. Bijna de helft (46,7 procent) was voor wetenschappelijk onderzoek naar bijvoorbeeld de oorzaak en behandeling van ziekten bij de mens, zoals kanker en hart- en vaatziekten. Twee derde van de betrokken dieren waren muizen en ratten.

De VWA houdt sinds 1978 toezicht op de naleving van de Wet op de dierproeven. In dat jaar werden ruim anderhalf miljoen dierproeven in Nederland uitgevoerd. In 1996 was het aantal met ruwweg de helf gedaald naar circa 740.000. Vanaf 2002 daalt het aantal licht. Welzijnsregels worden al een aantal jaren goed nageleefd, aldus de VWA.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.