Home

Achtergrond 1 reactie

Week 51: markt kuikens rustig

In vergelijking met veertien dagen geleden zijn er deze week op de markt voor kuikenvlees maar weinig veranderingen in het marktbeeld zichtbaar. De vraag en bestellingen zijn zeker niet slecht en met de consumptie van kuikenvlees zou het ook redelijk in orde zijn.

De afzet van kuikenfilet blijft weliswaar over het algemeen een moeizaam verhaal. Er zijn toch ook enkele slachterijen die aangaven, dat er deze week een lichte verbetering in de volumeafzet merkbaar was. Dit laatste zal vermoedelijk voor een groot deel terug te voeren zijn op de naderende Kerstdagen, waarbij de consumptie van pluimveevlees zeker niet slecht zal zijn.

De prijzen van kuikenfilet blijven weliswaar bedroevend laag, maar het wegzetten van meer volume kost minder invriescapaciteit en dat heeft toch ook weer wat voordelen. De meeste botproducten worden over het algemeen nog redelijk goed gevraagd. De hele kuikenpoten stonden recent wat onder druk, maar op dit moment doet de afzet van verse kuikenpoten het weer wat beter, waardoor men minder hoeft in te vriezen.

De prijzen van kuikenbouten stonden de laatste weken wel wat onder druk. Op dit moment lijkt het prijspeil zo rond de € 1,20/kg te blijven hangen en dat is een niveau, dat in vergelijking met andere jaren rond deze tijd, zeker niet als slecht valt te kwalificeren.

Enkele slachterijen en handelaren melden dat het aanbod van kuikenvlees niet extreem ruim van omvang zou zijn. Dat is opmerkelijk, want komende week zijn er in verband met Kerstmis minder slachtdagen en verwacht zou daarom mogen worden dat het aanbod daarom op dit moment kortstondig wat ruimer zou zijn.

Het is duidelijk dat de kuikenmesters de productie dusdanig probeert te plannen, dat het leegruimen van de hokken ofwel kort voor de Kerstdagen, dan wel ruim daarna kan plaatsvinden. In de eerste situatie uiteraard in verband met de aantrekkende consumptie rond Kerst cq Oud en Nieuw. Het leeghalen ruim na de Kerstdagen is van belang omdat de consumptie na de feestdagen meestal kortstondig wat inzakt.

Kijkende naar het huidige aanbod zou dan ook geconcludeerd mogen worden, dat de kuikenmesters ofwel de opzet van jonge kuikens wat gematigd hebben, ofwel wellicht wat meer tijd hebben genomen tussen twee mestrondes in. Mogelijk dat er mesters geweest zijn die een ronde hebben overgeslagen. Hoe dan ook, het is in ieder geval wel duidelijk dat de planning nu wat beter op de marktsituatie is afgestemd, dan pakweg bijvoorbeeld vorig jaar rond deze tijd. De PVE beschikken weliswaar nog niet over de definitieve opzetcijfers van november van dit jaar, maar voorlopige cijfers lijken een beperking van de opzet van vleeskuikens te bevestigen.

Zowel de “vrije”kuikenprijzen voor deze week, alsmede de basiscontractprijs voor levering volgende week, ondervonden geen wijziging.

(Bron: PVE)

Administrator

Eén reactie

  • no-profile-image

    red

    Graag zou ik willen weten waarom een supermarkt 500 gram kipfile aanbied voor € 3,50 in de reclamefolder,en dan zeggen de slagers dat het slecht weg wil.

    Goede kerst toegewenst

Of registreer je om te kunnen reageren.