Home

Achtergrond 1 reactie

Week 49: eierprijzen stijgen sterk

De NOP-richtprijs liet vrijdagmorgen 5 december 2008 stijgingen zien in de eiernoteringen van enige dubbeltjes.

De positieve ontwikkeling op de eiermarkt die recent werd ingezet, krijgt deze week een vervolg, zo melden de productschappen PVE op donderdagmiddag 4 december 2008. Niet zo vreemd overigens, want meestal trekt de eiermarkt richting einde van het jaar aan. Een aantal pakstations plakte deze week zelfs het predikaat 'uitstekend' op de huidige vraag en bestellingen.

De eierprijzen lopen deze week dan ook behoorlijk op, waarbij de eierpakstations prijsstijgingen van een euro/100 stuks voor scharreleieren in de middengewichten meemaken dankzij de sterk gestegen vraag van de retailers. De prijzen van kooi-eieren lopen ook wel op, maar wat minder sterk dan die van scharreleieren.

De eiproductenindustrie is ook behoorlijk actief. Men is ook wel genegen meer geld voor de eieren op tafel te leggen, maar duidelijk niet zo extreem veel als bij afzet in de kleinverpakking richting de retail.

Het eieraanbod lijkt, vooral door de sterk aangetrokken vraag, nu wat krapper te ogen. Het lijkt er daarnaast op dat veel leghennenhouders de hennen wat langer aanhouden om te profiteren van de huidige prijstendens. Er zouden daardoor nu ook wat minder jonge scharrelhennen worden opgezet

Hoewel de eieren voor export naar derde landen gezien de huidige markttendens al snel te duur zijn geworden, komen er toch wat mogelijkheden op het Midden-Oosten. Zoals al in eerdere marktberichten gemeld, is vooral India normaliter een belangrijke leverancier op deze regio, maar vanaf volgende week zit India weer op slot en komen er dus weer mogelijkheden voor Europese leveranciers.

Al met al, een behoorlijk positief marktbeeld.

(Bron: PPE)

Administrator

Eén reactie

  • no-profile-image

    Kees de Jong

    mij ontgaat waarom de analyse door het PPE geschreven wordt terwijl de prijzen door NOP worden opgesteld [laat ik maar zeggen doorgegegeven] Vandaag is het de zoveelste keer dat de analyse een ander beeld geeft dan de prijzen. Helaas zijn de prijzen bijna altijd minder dan de analyse. Zorg dat de prijzen aansluiten op de analyse.

Of registreer je om te kunnen reageren.