Home

Achtergrond 208 x bekeken

Waarborg het boerenbelang

De invloed van de burger als tegenpool van de boer in het waterschapsbestuur groeit.

De waterschapsverkiezingen zijn getalsmatig een flop. De cijfers spreken voor zich: een opkomst van 24 procent en 9 procent ongeldige stemmen. In de Tweede Kamer viel het woord blamage te beluisteren. De uitslag van een referendum in Nederland is pas geldig bij een opkomst van meer dan 30 procent. Zou die regel bij de waterschapsverkiezingen zijn gehanteerd, dan zou de uitslag ongeldig zijn verklaard. Maar dat is dus niet het geval.

Boeren zullen zich moeten verzoenen met een opmerkelijke nieuwkomer in de waterschapsbesturen: Water Natuurlijk. In tien van de totaal 26 waterschappen vergaarde deze waterschapspartij de meeste stemmen. En waar ze niet bovenaan staat, eindigde ze toch hoog. De partij is de natuurlijke tegenpool van de boeren. Ze zal de komende tijd vooral hameren op maatregelen in het belang van natuur en recreatie. Dat is ook de reden waarom mensen op Water Natuurlijk hebben gestemd.

Het zal er de komende jaren dan ook stevig aan toe gaan in de verschillende waterschapsbesturen. De toenemende invloed van de burger als tegenpool van de boer wordt merkbaar. Natuurlijk is het wrang dat die invloed gestalte krijgt via belabberde verkiezingen met een lage opkomst. Maar stel dat de opkomst hoger zou zijn geweest? Dan zou de invloed van Water Natuurlijk nog hoger zijn geweest.

De komende jaren zal het boerenbelang op basis van gedegen feiten verdedigd moeten worden. Bijvoorbeeld door aan te geven dat de zogenoemde geborgde zetels voor boeren moeten blijven. Water Natuurlijk wil van dat principe af omdat het ondemocratisch zou zijn.

Maar democratie is meer dan alleen maar de wil van de meerderheid van stemmen. Zeker in het geval van waterschapsverkiezingen moet je het grote belang van getalsmatig een kleine groep waarborgen. Daar moeten de boerenbestuurders die er nog zijn in waterschapsbesturen op blijven hameren.

Foto

Rochus Kingmans

Of registreer je om te kunnen reageren.