Home

Achtergrond 152 x bekeken

WTO-akkoord verder weg

Weer is er een enorme tegenvaller in de WTO-besprekingen. En wéér doet iedereen het voorkomen alsof alles nog goed zal komen.

Dat bepalende landen als de VS en India ondanks de steeds heviger wordende economische recessie geen water bij de wijn doen, lijkt het voorteken dat deze zogeheten ontwikkelingsronde op een fiasco uit gaat lopen. Wereldwijde handelsbesprekingen zijn altijd een kwestie van de lange adem. Dat bewijzen eerdere rondes, zoals de Gatt-Uruguay-besprekingen.

Inmiddels is de zogenoemde Doha-ronde ook al jaren gaande. Regelmatig leek daarbij een doorbraak op komst, tot de zaak weer vastliep. Van begin tot eind is het landbouwdossier daarin bepalend geweest: daar zitten de grootste en moeilijkste verschilpunten en zonder akkoord in deze sector is een totale WTO-afspraak niet mogelijk.

De gedachte was dat een akkoord moest worden bereikt vóór Barack Obama aantreedt als president van Amerika. Niet alleen om hij minder vrijhandelsgezind zou zijn dan de regering-Bush, maar vooral ook omdat de kredietcrisis steeds verder reikt en economieën in gevaar brengt. Daarmee neemt de kans op protectionisme toe en is de basis voor een handelsakkoord helemaal verdwenen. Vooral arme landen zijn daar de dupe van:in plaats van minder lijken er meer barrières te komen.

Agrarisch Dagblad

Of registreer je om te kunnen reageren.