Home

Achtergrond 162 x bekeken

Vrouw met getransplanteerde eierstok krijgt baby

Voor het eerst heeft een vrouw met een getransplanteerde eierstok een gezonde baby op de wereld gezet.

De voorheen onvruchtbare patiënte, die de eierstok van haar tweelingzus kreeg, schonk op 11 november het leven aan haar dochter, schrijven Amerikaanse artsen donderdag in het medische vaktijdschrift The New England Journal of Medicine.

De artsen in St. Louis denken dat eierstoktransplantaties in de toekomst een goede optie zijn voor vrouwen die door kanker of oudere leeftijd onvruchtbaar zijn geworden. Bij vrouwen met kanker kan de eigen eierstok worden weggehaald, ingevroren en later worden teruggeplaatst. Op dezelfde wijze kan de termijn voor vruchtbaarheid van gezonde vrouwen worden opgerekt.

In dit geval was de patiënte toen zij vijftien was vervroegd in een menopauze geraakt. Ze werd daardoor onvruchtbaar. De eierstok van haar zus zorgde er na transplantatie echter voor dat de vrouw, die inmiddels 38 is, weer vruchtbaar werd.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.