Home

Achtergrond 231 x bekeken

Vrijwillig vaccineren tegen blauwtong-8 in 2009

Nederland gaat komend jaar op vrijwillige basis vaccineren tegen blauwtong, serotype 8. Dat heeft minister Gerda Verburg (LNV) in overleg met LTO besloten.

Het besluit is genomen op advies van de Groep van Deskundigen Herkauwersziekten. Verplichte vaccinatie acht deze groep niet wenselijk: uitroeiing van blauwtong is voorlopig toch niet mogelijk; bovendien is er te weinig draagvlak in de sector voor verplichte vaccinatie.

De EU betaalt niet mee aan deze vaccinatiecampagne. Verburg heeft niet om cofinanciering gevraagd vanwege de hoge administratieve kosten die dat met zich meebrengt. De EU betaalt alleen mee, als 80 procent van de gevoelige dieren wordt ingeënt; dat is niet haalbaar.

Verburg heeft daarnaast een noodvoorraad van 1 miljoen doses vaccin tegen serotype 1 aangelegd. Deze variant rukt in Frankrijk op naar het Noorden. Als dit serotpye volgend jaar Nederland zou bereiken, kunnen veehouders hun dieren direct beschermen, aldus de minister.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.