Home

Achtergrond 456 x bekeken

Vragen over biologisch substraat in Europarlement

Europarlementariër Esther de Lange (CDA) wil opheldering van Eurocommissaris Fischer Boel over de mogelijke toelating van substraat in biologische teelten.

Volgens de bestaande regels is in de biologische kasteelt het gebruik van substraat niet toegestaan, omdat de teelt volgens de regels voor biologische landbouw in de grond moet plaatsvinden. Europees landbouwcommissaris Mariann Fischer Boel heeft in antwoord op vragen uit het parlement echter de deur voor de toelating van kunstmatige voedingsbodems op een kier gezet.

Europarlementariër Esther de Lange zegt dat zij vindt dat in elk geval in heel Europa de regels gelijk moeten zijn. Scandinavische landen passen in de biologische kasteelt afwijkende regels toe. "Ik heb de vraag aan Fischer Boel gesteld vanuit het principe gelijke monniken, gelijke kappen. Substraatteelt moet of verboden of toegestaan worden in alle landen, maar verschil tussen de lidstaten in dit geval kan wat mij betreft niet."

De oude verordening bood te veel ruimte voor afwijkingen. Dat geeft de Europese Commissie ook toe. "Het is goed dat Europees landbouwcommissaris Fischer Boel actie onderneemt als regels te ver uiteenlopen tussen lidstaten, zoals zij in dit geval heeft gedaan met betrekking tot de substraatteelt."

De Lange vindt dat de Europese Commissie nu weer nieuwe vragen oproept. "Ik zal vervolgvragen stellen omdat ik wil weten welke ontwikkelingen zij zelf ziet in de biologische kasteelt."

Lees ook Deur op kier gezet voor biologische substraat

Of registreer je om te kunnen reageren.