Home

Achtergrond 166 x bekeken

'Vraag naar olie daalt voor het eerst in kwart eeuw'

Voor het eerst in een kwart eeuw daalt dit jaar de wereldwijde vraag naar olie. Volgend jaar neemt de vraag weer toe.

Dat voorspelde vandaag het Internationale Energie Agentschap (IEA). De vraag daalt dit jaar met 200.000 vaten olie per dag ten opzichte van het jaar daarvoor naar 85,8 miljoen vaten per dag, aldus het IEA. De schatting ligt 350.000 vaten per dag lager dan een eerdere verwachting van het agentschap voor dit jaar.

In 2009 voorziet het IEA weer een opleving van de vraag, naar 86,3 miljoen vaten per dag. Dit cijfer is overigens lager dan een eerdere schatting van het agentschap, die uitging van 86,5 miljoen vaten per dag.

Het vooruitzicht van het IEA staat in contrast met de voorspelling van het Amerikaanse Energie Informatie Agentschap, dat eerder deze week een daling van de vraag met 450.000 vaten per dag voor volgend jaar voorspelde. Dit jaar zou de vraag met 50.000 vaten per dag dalen.

Saudi-Arabië, een van de belangrijkste leden van de Organisatie van Olie Exporterende Landen, de OPEC, kondigde onlangs aan volgende maand flink minder olie te produceren. Volgende week komt de OPEC weer bijeen en de verwachting is dat de organisatie opnieuw een productieverlaging aankondigt.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.