Home

Achtergrond 266 x bekeken

Vion en FNV moeten praten

Vion en de vakbond FNV staan lijnrecht tegenover elkaar. Beide zetten de hakken in het zand.

Dat is een gevaarlijke strategie, die vóór de strijdende partijen het goed en wel beseffen veel grotere implicaties hebben voor bedrijf en werknemers. Het is dus zaak snel om tafel te gaan.

Dat laatste is er amper van gekomen. Dat heeft alles met communicatie te maken. Het begon met de mededeling van Vion om per februari 2009 de vestiging in Meppel te sluiten. Die mededeling verraste vriend en vijand. Vervolgens legde Vion een bod voor een sociaal plan op tafel waar de FNV zich naar eigen zeggen kapot van schrok. En dus liet de bond het bij die ene ontmoeting en zette meteen acties op.

Dat harde spel aan weerszijden dreigt te escaleren. Voor je het weet zijn er ook acties bij andere vestigingen van het vleesconcern. Nu is Vion een groot en sterk bedrijf, maar echt goed gaat het in de wereld van de slachterijen niet. Het verwachte miljoenenverlies van Vion-onderdeel Moksel spreekt boekdelen. Vion is dus niet onkwetsbaar. De bonden moeten dat beseffen en hun hand niet overspelen.

Vion is ook wel erg enthousiast met de nieuwe kantonrechtersformule aan de haal gegaan en wekt zo de schijn voor een dubbeltje op de eerste rang te willen zitten. Het bedrijf zegt dat dit niet zo is. Het is dus in het belang van onderneming én werknemers snel te overleggen, zeker in deze barre tijden. Dat levert meer op dan spierballenvertoon.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.