Home

Achtergrond 161 x bekeken

Verstransport per trein weer in beeld door vele files

Het transport van tuinbouwproducten per trein is opnieuw in beeld.

Onder meer FloraHolland, Lemkes en de groothandelsorganisatie VGB gaan studie verrichten naar deze vorm van vervoer. Dat meldt de Flowers & Food-nieuwsbrief.

In de jaren negentig waren er ook al initiatieven voor vervoer van bloemen- en planten per trein, maar die liepen op niets uit. Inmiddels vormen de vele files op het wegennet zo'n grote bedreiging voor de concurrentiepositie van de Nederlandse tuinbouw dat er opnieuw naar de optie van vervoer per trein gekeken wordt. Het gaat hierbij om versshuttles die lopen via agrarische laadperrons in de Greenport Westland-Oostland.

Er zou voor de overslag van producten gebruikgemaakt moeten worden van een overslagperron bij het nog te bouwen station Bleizo (tussen Bleiswijk en Zoetermeer). Voor het traject Rotterdam-Berlijn kunnen bestaande overslagpunten gebruikt worden voor tuinbouwproducten. Na de haalbaarheidsstudie volgt uiteindelijk een voorstel voor een proef. De plannen moeten half 2009 zijn afgerond.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.