Home

Achtergrond

Verrijkt steriel gras voedt tomatenplant

Wageningse en Groningse onderzoekers hebben samen een nieuw soort voedingsbodem ontwikkeld waarmee het traditionele veen overbodig wordt.

Daarmee komt een alternatief voor het veen dat soms afkomstig is uit kwetsbare natuurgebieden. De voedingsbodem is gemaakt van gedroogde grasvezels. Onderzoekster Radoslava Trifonova promoveert volgende week op de ontwikkeling van deze duurzame substraatvorm. Het grassubstraat is in staat water vast te houden en heeft een lage zuurgraad. De behandelde grasvezel is vrij van ziektekiemen en onkruiden.

Plant Research International van Wageningen UR ontwikkelde enkele jaren geleden al een methode om uit grasvezels en andere organische reststoffen een stabiele organische stof te maken. Nadeel daarvan was echter dat door het productieproces (verhitting tot 260 graden in zuurstofarme omgeving) alle micro-organisamen verdwenen. Ook ontstonden ongewenste gifstoffen.

Trifonova heeft uitgezocht hoe het grasvezelsubstraat verrijkt kan worden met bacteriën en schimmels, die de gifstoffen kunnen verwijderen en bovendien een goede voedingsbodem voor planten kunnen vormen.

De onderzoekster vermengde het nieuwe substraat met traditioneel veen en kweekte daar tomatenzaailingen op. Volgens Trifonova zorgen de gekozen zeven bacteriën en één schimmel ervoor dat het substraat helpt tegen plantenziektes. Bij het onderzoek bleek dat toematenplanten op dit type substraat beter groeien dan op alternatieven. Zowel bladoppervlak als plantgewicht waren hoger.

De geselecteerde bacteriën blijken in staat om schimmels als pythium en fusarium in hun groei te remmen. De onderzoekers prijzen het grasvezelsubstraat aan als een goede vorm van het in kringloop houden van organisch materiaal.

Of registreer je om te kunnen reageren.