Home

Achtergrond

Verhagen: twee keer nadenken over clustermunitie

Landen die het verdrag tegen clustermunitie niet tekenen, zullen zich wel twee keer moeten bedenken voordat ze clustermunitie inzetten.

Dat zei minister Maxime Verhagen (Buitenlandse Zaken) vandaag in Oslo. Hij is daar om namens Nederland zijn handtekening onder het verdrag tegen clusterbommen te zetten.

Donderdag en vrijdag tekenen ruim honderd landen het verdrag dat een half jaar na ondertekening in werking treedt. Maar landen als de Verenigde Staten, China, Israël, Rusland, India, Pakistan en Brazilië ontbreken daarbij. Ook Finland doet niet mee.

Verhagen heeft beloofd zich ervoor in te spannen dat meer landen zich aansluiten. Hij reist na het tekenen door naar het Finse Helsinki voor de vergadering van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE). Daar zal hij erop aandringen dat alle landen in Europa beloven af te zien van gebruik van clustermunitie als er kans op burgerslachtoffers bestaat.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.