Home

Achtergrond 455 x bekeken 4 reacties

Vereniging voor aardappeltelers in Flevoland van start

In Flevoland start een telersvereniging die het aanbod van aardappelen wil beperken.

De United Potato Growers Flevoland (UPGF) roept telers op hun areaal 10 procent te verkleinen. Ook wordt de telers opgeroepen alleen contracten te tekenen als ze de kostprijs plus een ondernemersmarge krijgen vergoed.

De UPGF is opgericht op bijeenkomsten deze week van de Nederlandse Akkerbouw Vakbond (NAV) in Flevoland. Er hebben zich enkele tientallen telers aangemeld, zegt NAV-bestuurder Keimpe van der Heide. "In januari houden we bijeenkomsten in andere delen van het land. We verwachten dat daar ook telersverenigingen van de grond komen."

De kartelwetgeving verbiedt het producenten om afspraken te maken als ze gezamenlijk meer dan 5 procent van de markt bedienen. Van der Heide: "Daarom kan de NAV dit niet landelijk oppakken. We helpen met de oprichting van regionale telersverenigingen die zelf bepalen hoeveel aardappelen ze telen. Nederland telt zo’n 70.000 hectare consumptieaardappelen. Als een vereniging boven de 5 procent komt, zo’n 3.500 hectare, dan wordt de vereniging gesplitst om onder de norm van de kartelwetgeving te blijven."

Van der Heide benadrukt dat de afspraken alleen gelden binnen een teeltvereniging. "Afspraken tussen verenigingen mag niet als ze samen boven de 5 procent marktaandeel uitkomen. We hopen dat er zoveel verenigingen komen dat het areaal krimpt naar een niveau dat de telers een prijs krijgen die de kostprijs dekt."

Volgens de NAV is een krimp van 10 procent van het areaal nodig om een hogere aardappelprijs te realiseren. Van der Heide. "Als een teler 10 procent minder aardappelen teelt in een jaar met slechte prijzen, beperkt hij zijn verlies. Als veel telers hetzelfde besluiten en de prijzen zijn hoger, dan profitereren alle telers. We hebben contact met organisaties in Frankrijk en België. Die willen hetzelfde doen als de NAV in Nederland."

Laatste reacties

 • no-profile-image

  piet

  Goed werk, mannen die duidelijk voor de belangen van boeren opkomen. Weten welke richting ze op willen. Succes.

 • no-profile-image

  Janzondervrees

  Ik hoop dat iedere aardappel teler er van bewust is dat, 10% minder aardappelen meer opbrengt, dan zoveel mogelijk aardappelen onder kostprijs.
  Het is lastig om alle boeren te verenigen.
  We zijn allemaal individuele ondernemers.
  Maar we snappen allemaal dat 14 cent veel leuker is dan 8 cent!!!
  Of je nou 3 ha. of 40 ha. aardappelen hebt.

 • no-profile-image

  gert

  de enige weg naar een goede prijs is productiebeheersing of goede afspraken met een afnemer,dat geldt voor meer agrarische producten

 • no-profile-image

  Vincent

  Geweldig initiatief, nu maar hopen dat he niet alleen bij een initiatief blijft, maar dat het ook echt van de grond komt. Het zou wel uniek zijn als zoiets kan slagen!

Of registreer je om te kunnen reageren.