Home

Achtergrond 660 x bekeken 7 reacties

Verburg wil open dialoog over gengewas

Minister Gerda Verburg (LNV) gaat een studiebijeenkomst organiseren over gengewas.

Zij wil dat voor- en tegenstanders van de genetisch gemodificeerde organismen (ggo's) met elkaar in debat gaan aan de hand van wetenschappelijke inzichten.

Voorstanders denken dat de ggo's leiden tot minder energiegebruik en minder chemische bestrijdingsmiddelen in de landbouw. Tegenstanders vrezen dat op termijn het evenwicht in de natuur verstoord kan worden. Verburg vindt, dat "niet langer een taboe moet bestaan'' op ggo's: "De feiten moeten op tafel komen.''

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Guus Geurts

  Laten we inderdaad het debat over feiten maar eens voeren. Dan blijkt dat de biotechnologie-industrie er niet in is geslaagd is een GM-gewas te ontwikkelen dat leidde tot verhoogde productie, verhoogde voedingswaarde, droogte- of zout-tolerantie. Slechts GM-gewassen met bestrijdingsmiddelentolerantie (80 % van het areaal) en insecten-resistentie zijn op grote schaal geïntroduceerd. Zij leiden vooral tot meer gebruikt van bestrijdingsmiddelen, en leveren geen voordelen aan de consument of ten aanzien van het milieu. Zie: http://www.foei.org/en/publications/pdfs/gmcrops2008full.pdf
  Verder maken GM-gewassen grootschalige teelt mogelijk (van vooral soja voor de export), omdat het aantal grondbewerkingen kan worden beperkt. Deze grootschalige monoculturen hebben vooral in ontwikkelingslanden grote nadelen voor de lokale voedselvoorziening, en voor landrechten van kleine boeren en inheemse volkeren, en leidt tot natuurvernietiging. Verder veroorzaakt de huidige genetische modificatie een ongewenste afhankelijkheid van een klein aantal grote spelers in de zaad- en bestrijdingsmiddelenproductie. Ook komt het voortbestaan van biologische boeren en imkers in Europa in gevaar, zij zijn niet meer in staat hun producten te verkopen wanneer deze besmet zijn met gentech. Tenslotte hebben Oostenrijkse dierproeven dit jaar aangetoond dat consumptie van genetisch gemodificeerd voedsel leidde tot vruchtbaarheidsproblemen bij muizen.

  Ik hoop dat Verburg zo eerlijk is om deze feiten te accepteren, en haar vanzelfsprekende steun aan alle GM-gewassen intrekt. Inderdaad zou ze dan ook de kamermeerderheid en de meerderheid van de Nederlandse bevolking respecteren.

 • no-profile-image

  Jeanine van Nieukerken

  Een debat over voor of tegen economische en chemische voor- of nadelen?? Schande. Een studie debat... Wie? Zeker weer eigen gekozen wetenschappers...!!! Mevrouw Verburg moet zelf maar eens aan het lezen gaan over uitkomsten van lab. tests van vele gerenommeerde wetenschappers over de hele wereld,.Er zijn genoeg spraakmakende publicaties en waarschuwingen vanaf 1998 (en nog wel eerder) van wetenschappers (min. 68) over ggo's die reeds grote toxische schade aan mens, dier, plant gebracht hebben, ook vele onheilspellende medische publicaties zijn bekend.
  Welke boer wil de verantwoordelijkheid op zich nemen dat hij oorzaak is van toxiciteit bij mens, dier en plant, het eco-systeem. Het gebruik van gmo gewassen is al te lang bezig met de vernieling van het LEVEN op aarde.

 • no-profile-image

  Miep Bos, woordvoerster van De Gentechvrije Burger

  Op 8 december jl. was een hoorzitting bij het ministerie van VROM vanwege meer dan 122 bezwaarschriften tegen gentechaardappelproefvelden vlakbij twee natuurgebieden in Friesland en Drenthe.
  Vanwege bezwarenschriften tegen gentechproefvelden in Nederland was nog nooit eerder een hoorzitting gehouden, wel twee keer voor markttoelatingen, waarbij ik zelf aanwezig was. Bij de zitting bleek, dat een gepland proefveld te dicht bij het Friese natuurgebied, “Noard-Fryslân Bûtendyks” ligt. Verschillende bezwaarmakers zijn belanghebbende volgens VROM (dit begrip is nog steeds niet precies gedefinieerd en ligt nu bij de Raad van State, die moet gaan uitleggen op verzoek van minster Cramer wat daar precies onder wordt verstaan) en zullen met Greenpeace beroep aantekenen bij de Raad van State. Anderen maakten zich kwaad omdat zij geen belanghebbende genoemd worden, omdat hun volkstuinje 250 meter van het proefveld ligt en dat moet in een straal van 100 meter van een proefveld gelegen zijn.

  Er zijn nog geen lange termijn onderzoeken gedaan naar de schadelijkheid van gentech gewassen, tot nu toe zijn de meeste onderzoeken van de multinationals zelf, hoe kan je dan een discussie aangaan, die recht doet aan dit onderwerp?

 • no-profile-image

  Theo Tromp

  Over weke dialoog heeft de minister het? Een kamermeerderheid stemde TEGEN toelating van gemanipuleerde soja in Nederland en Verburg legt die wens van de maker naast zich neer en stemt voor toelating van soja in Brussel. Weet Verburg wel wat democratie is?

 • no-profile-image

  Patrick

  Minister Verburg wil een schijndialoog met maar 1 geldende uitslag, dat ze er alles aan gedaan heeft voor een `eerlijke` benadering. Beeldvorming dus, en massa-hypnose, en zal het volgende voorbeeld aangeven. We kennen allemaal wel in het nieuws de piraten die rond Afrika de zeeën bevaren en geld eisen. Vroeger waren dit normale vissers die locaal hun brood konden verdienen, gezin konden onderhouden en in rust en harmonie konden vissen. Nu echter komen er al sinds jaar en dag de visfabrieken uit Europa en Nederland, die de zeeën daar leeg vissen op een ongekende wrede manier. De locale vissers worden mond dood gemaakt door locale corrupte machthebbers, geen inspraak hebben ze,en totaal geen toekomst meer. Geen hoop meer. Nu komen ze dan op voor hun belangen op hun eigen manier en nu zijn het ineens de piraten en de terroristen in de beeldvorming van de Nederlandse media. Straks als het zo doorgaat, zullen hun boten en bemanning door de Europese marine misschien tot zinken worden gebracht. De kinderen daar zullen hun vader missen en de vrouwen zullen verder moeten in hun survival en struggle.
  En dit alles door de hebzucht van regeringen zoals Nederland, dit alles door schijnheiligheid van ministers zoals Verburg, ze is zo blind, en ze is zo overtuigd van veel met haar `gelijk` aan haar zijde. In potentie is ze een enorme sterke leider, maar vaak totaal aan de verkeerde kant van de medaille.
  En zo is het ook met haar opzetje voor deze gengewas dialoog. Ze heeft de moderne wapens, de eenzijdige wetenschappers, de media en vooral de lobbyisten en ziekelijke bedrijfsleven achter zich. Het is dus een volledige schijnbeweging van een minister Verburg.
  De toekomst zal dit niet vergeten, nieuwe generaties ook niet. Als je naar Nederland kijkt en de huidige 15 miljoen mensen als vb, dat moet iedereen kunnen zien dat over 120 jaar deze huidige 15 miljoen mensen niet meer leven op deze planeet. De enige vraag die je hoeft te stellen is, wat heb ik gedaan, wat heb ik achtergelaten en hoe corrupt was ik.
  Ik zou vandaag eens gaan denken aan de beeldvorming van die piraten, het zijn locale helden daar, locale vissers die geen uitweg meer zien en opkomen voor hun levens bestaan, voor hun eigen vrijheid van vrouw en kinderen, een bestaan die ze wel hadden totdat de hebzucht en corruptie daar ook was gekomen uit het Christelijke westen. Voor onze media zijn het terroristen die dood moeten, omdat wij zo graag daar willen vissen met onze visfabrieken.

 • no-profile-image

  r.v.

  waarom niet door laten gaan? wie zegt dat het gengewas in de voedingscircel komt? denk dat het gewas uitmate geschikt is voor het opwekken van energie in biogascentrales!!!! in plaats van er mais in te donderen wat zeer geschikt is als veevoer.

 • no-profile-image

  AvdH

  Over welke feiten heeft Verburg het? Is dat niet juist ook een belangrijk argument? We hebben de feiten niet en kennen de feiten niet. De ESFA stelt zelf dat ze niets wetenschappelijks kunnen melden mbt de lange termijneffecten. Bovendien gaat het niet alleen om de evt. verstoring van de natuur, maar ook om de egzondheid van mensen. Het gaat vooral ook over de eenzijdige machtsverdeling; waarbij "de Monsanto's" de patenten verwerven over lucht, water, vuur, aarde en alles wat leeft en de boeren onder hun macht komen. Het gaat erom dat de chemiegiganten de alleenmacht krijgen over medicijnen, voedsel, wapens en nu ook de volledige economie kunnen beheren. Dat wil toch geen nadenkend mens?

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.