Home

Achtergrond

Veilig met Poolse uitzendbureaus werken

Naast de NEN Norm 4400-01 voor Nederlandse uitzendbureaus is er nu ook een norm voor Poolse uitzendbureaus, die zich willen certificeren: de 4400-02.

De beide normen gaan de nog onder het kabinet Paars II ingestelde RIA-lijst voor betrouwbare agrarische uitzendbureaus en loonbedrijven volledig vervangen. In de CAO’s voor de tuinbouw was al een bepaling opgenomen dat tuinders die arbeid inlenen bij een bedrijf van de RIA-lijst niet meer aansprakelijk kunnen worden gesteld voor eventuele onderbetaling van werknemers. De wettelijke garantie die minister Donner daar binnenkort aan toevoegt, zal gebaseerd zijn op de NEN-certificering.

Naast de certificiering is er ook een prijstest die tuinders kunnen doen. Volgens beleidsadviseur Jules Sanders van LTO Noord is minder dan 15 euro per uur inclusief werkgeverslasten zeer verdacht. "Een dergelijke prijs is alleen realistisch bij grote opdrachten, waar veel mensen voor langere tijd komen werken. Gaat een uitzendbureau daaronder zitten, dan moet een tuinder zich achter de oren krabben."

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.