Home

Achtergrond 362 x bekeken

Veel belangstelling voor testen van hagelkanon in Betuwe

Fruittelers beschermen hun oren tijdens een demonstratie van een hagelkanon.

Fruittelers uit de Betuwe waren vanmiddag in groten getale naar het bedrijf van de gebroeders De Vree in Dodewaard gekomen om de demonstratie bij te wonen. Tijdens een hagelbui op 23 juni liepen 45 fruitteeltbedrijven in het gebied grote schade op. Schadetaxateurs meldden dat zestig procent van het fruit in het gebied waardeloos is geworden, terwijl het overige deel alleen geschikt was voor industriefruit. Door de enorme schade is de belangstelling voor de aanschaf van een hagelkanon flink toegenomen. Met name in Zeeland worden ze op dit moment gebruikt om hagel ’uit de lucht te schieten’. In de Betuwe zijn er volgens leverancier Weststrate nog geen hagelkanonnen in gebruik. Foto VidiPhoto

Tien hazen en zeven fazantenhanen waren de oogst van de jacht op ongeveer 80 hectare op Beusichemse uiterwaarden in Gelderland. Twee keer per jaar wordt het terrein bejaagd. De jachtbuit viel mee, zegt Cees Vernooy, die de leiding had. De jacht op hazen en konijnen is open tot 31 december. Op fazanten, houtduiven en wilde eenden mag het jagen nog doorgaan tot 31 januari. De jagers waren uitgerust met zes geweren en hadden hulp van zeven drijvers. William Hoogteyling

Een Chinese boer oogst kool in het landelijke gebied van Qingdao, in het oosten van de provincie Shandong. De kwaliteit van kool in heel China is goed dit jaar. Dat leidde ertoe dat groothandelsprijzen van kool daalden met 0,04 tot 0,2 yuan oftewel 0,4 tot 2 eurocent per kilo. Een heleboel boeren spelen in op de lage prijzen, door de kool langer op het veld te laten staan. Prijzen voor groente en fruit in China zijn over het algemeen redelijk stabiel, maar ook voor tomaat, sla en witte radijs is prijsdruk ontstaan. foto EPA

Gerrit Jan Veltkamp verwijdert afrastering in de grasweiden. Veltkamp is gepensioneerd maar helpt nog alle dagen op het melkveebedrijf van zijn zoon Henk in het Overijsselse Markelo. "Ik mag dit soort klussen nog graag doen", vertelt hij. "Het zware werk laat ik aan mijn zoon over." Tot in oktober liepen de melkkoeien nog op deze grasweide, maar nu staan de 100 melkkoeien weer op stal. Foto Ruben Meijerink

Een enorme schip met 13.000 ton Russisch koolzaad wordt gelost bij biodieselfabriek Biovalue in de Eemshaven, in het noordoosten van de provincie Groningen. Het aanmeren van zo’n omvangrijk schip is een mijlpaal in het korte bestaan van de biodieselfabriek met eigen persinstallatie die in augustus vorig jaar in gebruik werd genomen. In de fabriek kan jaarlijks 80.000 ton biodiesel worden geproduceerd. Het lossen van het schip gaat 24 uur per dag door. Deze klus neemt drie tot vier dagen in beslag. Foto Jan Bouwman

Foto

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.