Home

Achtergrond 195 x bekeken 2 reacties

Vakbeweging negeert nieuwe ontslagformule

De vakbeweging trekt zich weinig aan van de nieuwe formule van kantonrechters om de hoogte van ontslagvergoedingen te bepalen. De vakcentrales FNV, CNV en MHP zeiden dinsdag dat zij zich niet gehouden voelen aan de nieuwe richtlijn van de rechters bij het opstellen van sociale plannen met werkgevers die moeten reorganiseren.

De nieuwe kantonrechtersformule gaat donderdag in en zou voor veel ontslagen werknemers een verlaging van hun gouden handdruk betekenen. Maar woordvoerders van de FNV en CNV benadrukken dat rechters helemaal niet betrokken zijn bij de totstandkoming van een sociaal plan en dat dit een private overeenkomst is tussen vakbonden en werkgevers.

,,We zullen tijdens sociale plannen altijd proberen voor onze leden het uiterste uit het vuur te slepen'', aldus een woordvoeder van de FNV. Maar in veel gevallen moet er ook genoegen worden genomen met minder, omdat een bedrijf in nood zit en anders helemaal over de kop gaat. Dan zouden niet een paar werknemers, maar alle personeelsleden van een onderneming hun baan verliezen.
Voorzitter Jaap Jongejan van de CNV Bedrijvenbond: ,,We kijken eerst of een reorganisatie nodig is. Dan kijken we naar de reden dat een bedrijf moet reorganiseren. Is dat winstmaximalisatie, dan willen we alles eruit halen wat erin zit. En in die gevallen kun je maar beter lid zijn van een vakbond dan wanneer je zelf naar de rechter moet stappen.''

Volgens de kantonrechtersformule wordt de ontslagvergoeding vastgesteld aan de hand van iemands salaris, leeftijd en het aantal dienstjaren. Nu tellen de dienstjaren tot de leeftijd van 40 jaar voor één maandsalaris, van 40 tot 50 jaar voor 1,5 en vanaf 50 jaar voor twee. Dit wordt in de nieuwe richtlijn verfijnd en naar beneden bijgesteld.

Per 1 januari willen de kantonrechters de dienstjaren tot 35 jaar tellen voor 0,5 maandsalaris, van 35 tot 45 jaar voor één, van 45 tot 55 jaar voor 1,5 en vanaf 55 jaar voor twee maandsalarissen. Daarmee willen ze aansluiting zoeken bij de verbeterde arbeidsmarktpositie van jongeren, maar met behoud van bescherming van de oudere werknemer.

De vakbeweging is al sinds de bekendmaking van deze aanpassing in oktober kritisch, vooral omdat de economie toen al snel aan het verslechteren was. MHP-voorzitter Richard Steenborg zegt nu te vrezen voor kortetermijnpolitiek van bedrijven die denken dat ze goedkoop personeel op straat kunnen zetten. ,,Dat is vernietiging van kennis en menselijk kapitaal, terwijl je dat nodig hebt voor de opbouw van je bedrijf.''

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Frans Wuijts Ontwikkelingsgericht ontslagadviseur

  Betrokken partijen brengen de moed niet op om bestaande verworvenheden los te laten. De hakken blijven in het zand. Met wantrouwen, egoïsme en hebberigheid als grondhoudingen. Een verbindende visie ontbreekt en regelneverij blijft toeslaan. Zo gaat de sociale strijd over het ontslagvraagstuk door. Het concept ‘humaan ontslaan’ kan voor een doorbraak zorgen. Daarin wordt onder meer de kantonrechtersformule omgevormd tot een toekomstgerichte faciliteringsregeling. ‘Humaan ontslaan’ richt zich op voortgaande ontwikkeling van de beroepsbevolking en investeert in een soepele overgang van werkkring naar werkkring op basis van daadwerkelijke kosten.

  F. Wuijts Ontwikkelingsgericht ontslagadvies, Doorn

 • no-profile-image

  Patrick

  In dit verhaal heeft de vakbeweging volledig gelijk. Het verhaal is op zich goed dat in extra moeilijke tijden iets flexibeler moet omgegaan worden om een bedrijf staande te houden als ie om valt. Maar ja sprookjes zijn ook mooi, maar als je ze te vaak hoort gaat het vervelen. Als ik de vakbeweging was wil ik eesrt minimaal 30 mensen uit politiek en bedrijfsleven voor minimaal 5 jaar in de gevangenis zien en dan pas kan er gepraat worden. Dat moet niet zo moeilijk zijn om 30 personen te vinden die zich extreem verrijkt hebben terwijl hun bedrijf waar ze werken slecht gaat. Zelfs van de huidige miljarden steun aan bedrijfen worden grote gedeelten gebruikt om mangers met ruime bonussen de laan uit te sturen, en elkaar nog even wat extra te gunnen, en dan even wachten tot de storm over is en weer een baantje inpikken die extra ruim verdient ongeacht of iemand nu presteert of niet. Het was zo makkelijk allemaal, de arbeiders schikken wel in etc en moeten ook nog de economie aan de praat houden vond Balkenede met kerst door de vreemste artikelen te gaan kopen, beetje dubbel lijkt me. Dus eerst 30 mensen voor 5 jaar de bak in en dan praten, anders veranderd er nooit wat en is het de volgende keer weer hetzelfde sprookje. Je moet met die mesnen geen medelijden hebben, 5 jaar de bak in is ook compassie, het is vrije keus geweest om te gappen van anderen zonder een goede tegen prestatie. Er is totaal niets mee om veel geld te verdienen, helemaal niet, maar maak anderen geen slaven van je eigen onderdrukking.

Of registreer je om te kunnen reageren.