Home

Achtergrond

VWS en Nepluvi ondertekenen convenant campylobacter

De komende twee jaar wordt grondig onderzoek gedaan naar de oorzaak van campylobacter-besmettingen.

Dat hebben het ministerie van volksgezondheid (VWS) en de brancheorganisatie van pluimveeslachterijen, Nepluvi, vastgelegd in een vandaag ondertekend convenant.

De Nepluvi laat onderzoek doen bij alle zeventien pluimveeslachterijen. Wekelijks worden monsters genomen, om te zien hoe hoog het percentage besmettingen is. Als er aanleiding voor is, worden direct maatregelen genomen. De sector draagt de kosten van het onderzoek, 500.000 euro.

VWS laat onderzoek doen door het RIVM naar de bronnen van besmetting. Daarnaast doet de VWA, het nationaal referentielaboratorium voor campylobacter, onderzoek naar campylobacter bij eindproducten in de winkel. De bijdrage van het ministerie is jaarlijks een kleine 100.000 euro.

Na twee jaar worden de resultaten van al het onderzoek geïnventariseerd, en wordt bezien of aanvullende maatregelen in de pluimveehouderij nodig zijn.

Minister Ab Klink noemde de campylobacter-bestrijding van groot belang. "Nog altijd zijn er circa 80.000 besmettingen per jaar, en overlijden er twintig tot dertig mensen aan een infectie met campylobacter. Dat moet naar beneden." De ziekte is te voorkomen door pluimveevlees goed te verhitten en gebruikt keukengereedschap goed schoon te maken.

Ook Nepluvi-voorzitter Jan Odink noemde het convenant belangrijk, niet alleen voor de volksgezondheid, maar ook voor het imago van de Nederlandse pluimveesector.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.