Home

Achtergrond

VN-klimaattop Poznan levert weinig op

De VN-klimaattop in het Poolse Poznan is vanochtend na bijna twee weken onderhandelen officieel beëindigd.

De bijeenkomst heeft weinig concrete resultaten opgeleverd in de strijd tegen de opwarming van de aarde. De belangrijkste uitkomst is dat er meer overleg komt om eind volgend jaar in Kopenhagen een opvolger van het zogeheten Kyoto-protocol te hebben.

"Vanaf nu wordt het menens'', zei de Nederlander Yvo de Boer, hoofd van het VN-klimaatbureau Unfccc, na afloop. Uiteindelijk moet de top eind volgend jaar in Kopenhagen leiden tot een nieuw wereldwijd milieupact. Dit verdrag moet in 2012 in werking treden als het huidige Kyoto-protocol, dat vermindering beoogt van de uitstoot van broeikasgassen, afloopt.

Vrijdag zou de slotdag zijn in Poznan, maar de vertegenwoordigers van de 192 landen van het Unfccc (Raamwerkconventie over Klimaatsverandering van de Verenigde Naties) vergaderden bij gebrek aan overeenstemming verder. Zaterdagochtend werd er alsnog een punt achter gezet.

Namens Nederland nam Jacqueline Cramer (Milieu) deel aan het overleg. Zij en andere vertegenwoordigers van westerse landen noemden het overleg hoopvol. Milieuorganisaties zijn teleurgesteld. Zo is in Poznan is niet duidelijk geworden welke reducties van de uitstoot van broeikasgassen worden nagestreefd. Ontwikkelingslanden waren verbolgd over de magere (financiële) toezeggingen van industrielanden om hen te helpen de gevolgen van klimaatverandering te bestrijden.

Op de laatste dag van de conferentie in Poznan hield de Amerikaanse Nobelprijswinnaar en voormalig vicepresident Al Gore een vlammend betoog, waarbij hij alle regeringen opriep om hun doelen voor de vermindering van de uitstoot van CO2 aan te scherpen. Gore is adviseur van de toekomstige president Barack Obama, van wie veel meer wordt verwacht op milieugebied dan zijn voorganger George Bush.

De leiders van de EU-landen werden het vrijdag in Brussel wel eens over een pakket ingrijpende maatregelen om de uitstoot van CO2 te beperken. De kern daarvan is dat de uitstoot van CO2 in 2020 met 20 procent is teruggedrongen. De EU hoopt dat de maatregelen een stimulans zijn voor andere landen.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.