Home

Achtergrond

Unicef vreest meer doden door cholera in Zimbabwe

Als niet snel hulp wordt geboden, sterven er de komende weken mogelijk honderden mensen in Zimbabwe door cholera.

Dat heeft het hoofd van het VN-kinderfonds Unicef in Zimbabwe, Roeland Monasch, zondag gezegd tegenover de BBC. Tot dusver zijn volgens Zimbabwe al bijna zeshonderd mensen bezweken aan de cholera-epidemie. Hulporganisaties vrezen dat dit aantal waarschijnlijk al hoger ligt. Monasch zei te vrezen dat het aantal doden snel kan stijgen tot 2700. Hij verwacht dat er de komende weken mogelijk 60.000 nieuwe cholerapatiënten bijkomen.

Cholera is een infectieziekte die wordt overgebracht via besmet water. Door overgeven en heftige diarree overlijden patiënten aan uitdroging. Gebrek aan schoon drinkwater, hygiëne en medicijnen in de vluchtelingenkampen leidt ertoe dat de ziekte zich snel verspreidt.
De Nederlandse regering geeft Unicef 3 miljoen euro om maatregelen te nemen ter voorkoming van cholera, aldus een woordvoerster van het ministerie van Ontwikkelingssamenwerking zondag. "De situatie is verschrikkelijk'', aldus minister Bert Koenders van Ontwikkelingsamenwerking.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.