Home

Achtergrond 996 x bekeken

Tomatenteelt kan met 60 procent minder gas

De teelt van tomaten kan in een semi-gesloten kas in theorie met 60 procent minder gas dan in een gewone kas met standaard-stook.

Dit concluderen onderzoekers van Wageningen UR en Cropeye in een rapport dat is gemaakt in opdracht van het Productschap Tuinbouw en het ministerie van LNV. Komend jaar volgt in Bleiswijk een praktijkproef om te bekijken of alle in theorie te boeken energiewinst ook in de dagelijkse praktijk is te behalen.

Uitgangspunt voor het onderzoek was dat in een semi-gesloten kas 60 kilo tomaten per vierkante meter geproduceerd moet kunnen worden met een energieverbruik van maximaal 20 in plaats van de gangbare hoeveelheid van 40 kuub gas per vierkante meter.

Op basis van uitkomsten met semi-gesloten teelten tot nu toe berekenen de onderzoekers van Wageningen UR dat een reductie van het gasverbruik tot zelfs 16 kuub per vierkante meter mogelijk moet zijn bij een gelijkblijvende productie van tomaten.

Om de energiebesparing te realiseren, moeten telers hun teelt- en stookstrategie wel fors aanpakken, ingesleten teeltpatronen en mogelijk onjuiste ideeën over gedrag van planten loslaten en investeren in nieuwe technieken.

Zo zijn een aquifer en een warmtepomp nodig, maar de aquifer kan een stuk kleiner en goedkoper dan bij een volledig gesloten kas. Daarbij moeten telers in de zomer niet meer warmte willen opslaan voor de winter dan in die tijd ook echt nodig is. Verder moet een andere, energiezuinigere temperatuurstrategie worden aangehouden. Dit alleen al scheelt een kwart in stookkosten.

Ook is het gebruik van een tweede scherm nodig. Dit kan tot een derde in de stookkosten schelen. De lagere productie door extra lichtverlies wordt gecompenseerd door de aanwezigheid van meer CO2. De CO2-concentraties moeten, anders dan nu, meer gelijk blijven.

Of registreer je om te kunnen reageren.