Home

Achtergrond

Toch besmet Iers varkensvlees geconsumeerd

Een onbekend aantal Nederlandse consumenten heeft naar alle waarschijnlijkheid met dioxine besmet Iers varkensvlees gegeten.

Ze zijn blootgesteld aan fors meer dioxine en dioxine-achtige PCB's (organische chloorverbindingen) dan dagelijks is toegestaan. Dat meldde de Voedsel en Waren Autoriteit donderdag.

Volgens de VWA is het aantal consumenten dat het verdachte vlees heeft gegeten gering. Iers varkensvlees heeft een beperkt marktaandeel in Nederland. Het RIVM heeft in reactie op de bevindingen van de VWA gezegd dat de "blootstelling ongewenst is, maar geen direct gevaar voor de volksgezondheid vormt.''

Maandag liet het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) nog weten dat consumenten niet bang hoefden te zijn dat ze varkensvlees kopen waarin dioxine zit. "Wat in de winkels ligt, hebben we bekeken'', aldus het CBL.

Volgens de VWA is vast komen te staan dat Iers varkensvlees wordt uitgebeend in Nederland. Daarna wordt het verwerkt tot vleeswaren en worst, vaak in combinatie met varkensvlees uit andere landen. De VWA gaat er vanuit dat er ook producten zijn gemaakt die voor 100 procent uit Iers varkensvlees bestaan. De VWA adviseert om alle verdachte producten van de Nederlandse markt te halen.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.