Home

Achtergrond

Tien jaar cel voor Parmalat-oprichter

De oprichter van het Italiaanse zuivelconcern Parmalat, Calisto Tanzi, is donderdag door een Italiaanse rechtbank veroordeeld tot een celstraf van tien jaar.

Hij wordt verantwoordelijk gehouden voor het fraudeschandaal van 14 miljard euro in 2003, waardoor het Parmalat-imperium met vele buitenlandse vertakkingen instortte.

Aanklagers hadden dertien jaar cel geëist tegen de 70-jarige oud-topman. Samen met enkele anderen, onder wie zijn broer en enkele bankiers, zou Tanzi de wankele financiële positie van Parmalat hebben gemaskeerd.

Het schandaal bracht grote beroering in Italië. Ongeveer 135.000 Italianen zagen hun spaargelden verdampen door de fraude. Parmalat is ook wel vaak aangeduid als het Italiaanse Enron. Het concern werd gesaneerd en verdween in 2005 van de beurs.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.