Home

Achtergrond 161 x bekeken 1 reactie

Ter Horst verwerpt coalitieplan over topinkomens

Minister Guusje ter Horst (Binnenlandse Zaken) ziet geen heil in plannen van de regeringsfracties om topinkomens in de semipublieke sector verder terug te dringen.

Alleen over de aanpak van topinkomens in de zorgsector zijn de coalitiepartijen en de PvdA-bewindsvrouw het eens.

Maar een verzoek om bestuurders van woningcorporaties onder de Balkenendenorm van 176.000 euro te brengen, wijst Ter Horst af. Ook de bestuurders van gemeentelijk vervoerbedrijven, zoals de Amsterdamse GVB en Haagse HTM, wil de minister niet binden aan de Balkenendenorm.

De maximale beloning bij de staatsdeelnemingen Schiphol, NS, Tennet, Prorail, Holland Casino en havenbedrijven leidt ook nog tot frictie tussen Ter Horst en de coalitiepartijen. De minister is echter bereid opnieuw te kijken naar de voorgestelde salarismaxima voor deze bedrijven. Daarom houden de coalitiepartijen hun moties om de topsalarissen daar verder terug te dringen, nog even achter de hand.

Maar over de salarissen voor de top van woningcorporaties en stedelijk vervoerbedrijven is de coalitie onverbiddelijk. CDA, PvdA en ChristenUnie bekrachtigden donderdagavond in de Tweede Kamer hun verzoek om die organisaties onder de Balkenendenorm te brengen. De regeringspartijen kregen steun van de SP, GroenLinks en de Partij voor de Dieren voor het voorstel over de vervoerbedrijven en ook nog van de PVV en SGP voor de salarisgrens van bestuurders van corporaties.

Ter Horst wil geen Balkenendenorm voor woningcorporaties, omdat ze vindt dat de organisaties in een deels concurrerende markt opereren. Voor de vervoerbedrijven geldt volgens de bewindsvrouw dat gemeenten een besluit moeten nemen over de maximale beloning.

Ter Horst zal de uitslag van de stemmingen in de Kamer op korte termijn voorleggen aan het kabinet, zei haar woordvoerder vrijdag. Het kabinet moet dan besluiten wat er met de aangenomen moties moet gebeuren.

Administrator

Eén reactie

  • no-profile-image

    gert

    ze wil later ook een topsalaris,dat zijn dan salonsocialisten,daar hebben we er meer van gehad

Of registreer je om te kunnen reageren.